HUP-Udruga trgovine: Trgovci ne odlučuju o cijenama voća i povrća

Članovi HUP-Udruge trgovine svjesni su ozbiljnosti situacije i izvanrednih okolnosti u kojima žive radnici, poslodavci i potrošači u RH. Stoga apeliraju na javnost da razumije kako trgovci ne diktiraju cijene burzovno najosjetljivijih proizvoda; voća i povrća, ulja, šećera, brašna, već cijene diktira ponuda i uvjeti u dobavljačkim lancima koji zbog ove krizne situacije otežano funkcioniraju.

Članice HUP-Udruge trgovine osiguravaju sve potrebne mjere u cilju sprečavanja širenja epidemije COVID-19 virusa, ali ujedno poduzimaju sve aktivnosti kako bi se odvijala nesmetana opskrba stanovništva osnovnim proizvodima.

Svi radnici i trgovci te dobavljači i dostavljači ulažu maksimalne napore kako bi cijeli lanac funkcionirao i kako bi stanovništvo bilo redovito opskrbljeno neophodnim proizvodima:„Svakodnevno održavamo krizne telekonferencijske sastanke kako bi prikupili aktualnosti, informacije sa terena i tržišta i kako bismo se koordinirali u ovoj iznimno teškoj situaciji. Ovim putem apeliramo prema potrošačima da u ovim izvanrednim okolnostima imaju na umu da se cijene definiraju na dnevnim razinama u skladu s raspoloživom ponudom od brojnih dobavljača i proizvođača. Promjene u cijenama su moguće jer, primjerice, samo kod voća i povrća svaka isporuka dolazi sa izmijenjenim cijenama. Svi inputi su se  promijenili, naročito je iznimna stavka prijevoz koji je ugrožen i otežan i molimo za razumijevanje“, izjavila je Sanja Smoljak Katić, direktorica HUP-Udruge trgovine.

 “Najvažnija svakodnevna tema trgovaca jest osigurati nesmetan promet i opskrbu građana hranom i osnovnim namirnicama, a to je izazov u ovim kriznim okolnostima kada se uvjeti poslovanja mijenjaju iz dana u dan, iz sata u sat. Odluke Stožera svi pažljivo poštujemo i provodimo, ali se i one mijenjaju ovisno o dinamici širenja što mi u sustavima trgovina moramo odmah primjenjivati i prilagođavati poslovanje stoga molimo sve građane da uvaže okolnosti u kojima radimo“, izjavio je Martin Evačić predsjednik HUP-Udruge trgovine.