Bujas i Oreščanin o nužnosti donošenja dodatnih Vladinih mjera za spas poduzetništva

Dražen Oreščanin

Nakon odlične gledanosti prve emisije ‘Poduzetnički mindset’ na N1 TV, u ponedjeljak 30. 3. 2020. voditelj Saša Cvetojević ugostit će čelne ljude Inicijative Glas poduzetnika, koja je ujedinila hrvatske poduzetnike u namjeri da Vladu RH uvjere kako su donesene mjere za spas gospodarstva nedovoljne   

Emisija “Poduzetnički mindset”, koju su pokrenuli časopis Poduzetnik i programski partner EY Hrvatska na N1 televiziji, imala je uspješnu premijeru 16. ožujka 2020., kada je gostovao Marko Kovač, jedan od osnivača globalno uspješne kompanije Repsly. Riječ je o kompaniji koja za vodeće globalne brendove te manje domaće i inozemne kompanije razvija istoimeni softver, čija je svrha povećanje efikasnosti timova i olakšavanje prikupljanja i analize podataka terenskih prodavača.

Saša Cvetojević

S obzirom na razvoj pandemije koronavirusa diljem svijeta i njezina nepovoljnog utjecaja koji se već počeo osjećati u hrvatskom gospodarstvu, tim poduzetnika koji predvode Hrvoje Bujas i Dražen Oreščanin pokrenuo je Inicijativu Glas poduzetnika. Povod je bio predstavljanje paketa od 66 mjera koje je Vlada RH predstavila prošli tjedan kao pomoć hrvatskom gospodarstvu pogođenom ovom krizom, a za koje postoji opći konsenzus privatnog sektora kako su nedovoljne te će uskoro rezultirati valom otkaza u realnom sektoru.

Hrvoje Bujas

O tome zašto sve poslodavce treba osloboditi plaćanja poreza, prireza, doprinosa, parafiskalnih nameta, članarina i komunalnih naknada za iduća tri mjeseca, dok bi istodobno trebali isplaćivati samo neto plaće zaposlenima pod uvjetom njihova zadržavanja, o nužnosti uvođenja plaćanja PDV-a po naplati potraživanja za sve poduzetnike i svim ostalim mjerama koje predlažu, u drugom izdanju emisije Poduzetnički mindset, u ponedjeljak 30. ožujka u 20 sati, sa Sašom Cvetojevićem razgovarat će poduzetnici Dražen Oreščanin i Hrvoje Bujas.

Dražen Oreščanin suosnivač je i predsjednik Uprave tvrtke Poslovna inteligencija, a e-poduzetnik Hrvoje Bujas vlasnik je platformi Crno jaje, GoHOme i Osiguraj me. Ovu dvojicu naoko posve različitih poduzetnika povezala je zajednička borba za prava poduzetnika, kao i nastojanje da se zdravom logikom pristupi mjerama koje je Vlada RH predložila. Kakvu podršku privatnika u Hrvatskoj imaju, najbolje govori i podatak da je Facebook grupa inicijative Glas poduzetnika u vrlo kratkom vremenu uspjela okupiti više desetaka tisuća poduzetnika, obrtnika, zaposlenika u privatnom sektoru, kao i zaposlenih u slobodnim zanimanjima. Za njih nikakve odgode, moratoriji, brzi krediti niti kratkoročna pomoć poslodavcima nisu opcija te se zalažu za donošenje što efikasnijih mjera, koje su i konkretno popisali u svom zahtjevu upućenom Vladi RH proteklog tjedna, a po uzoru na neke druge europske zemlje koje su uspješno odgovorile na ovaj izazov.

U najavi emisije Dražen Oreščanin je rekao: „Uložili smo sve svoje znanje, vještine i iskustvo u pripremu dodatnih mjera za pomoć hrvatskom gospodarstvu u vrijeme ove krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, što smo prošli tjedan napismeno uputili Vladi RH. Nadamo se da će se ministar gospodarstva Horvat prema svom resoru odnositi odgovorno kao ministar Vili Beroš prema svom. Bez hitnog donošenja kvalitetnih mjera, do 300.000 radnih mjesta bit će ugroženo u iduća tri mjeseca. Ne treba objašnjavati što bi gašenje jednog dijela uspješnih tvrtki, koje su godinama obilato punile državni proračun, značilo za budućnost i perspektivu hrvatskog društva u cjelini.“

Budite prvi na izvoru poduzetničkih informacija! Učinite razliku, svaki drugi ponedjeljak u 20 sati, u emisiji “Poduzetnički mindset”, samo na N1 televiziji! 

Realizacija emisije ‘Poduzetnički mindset’

Voditelj: Saša Cvetojević
Produkcija: tvrtka Broadcast