HUP osnovao Koordinaciju neprehrambene trgovine i trgovačkih centara

Za predsjednika UTIL-a izabran je Denis Čupić, vlasnik i predsjednik uprave F.O. Grupe

Hrvatska udruga poslodavaca, neovisna udruga koja promiče poduzetnički duh, osnovala je HUP-Koordinaciju neprehrambene trgovine i trgovačkih centara. Sektor maloprodaje i veleprodaje u Republici Hrvatskoj zapošljava gotovo 207.000 osoba, od čega je 90.000 osoba zaposleno u neprehrambenoj trgovini i još 30.000 osoba u djelatnostima vezanim uz neprehrambenu trgovinu, a kao što su opskrba, održavanje, čišćenje, oglašavanje i niz drugih.

Važnost neprehrambene trgovine je i po udjelu u PDV-u, s obzirom da se upravo u tom sektoru ostvaruje najviše izravne potrošnje građanima. Hrvatska udruga poslodavaca je prepoznala veličinu i važnost ovog sektora te je osnovala Koordinacija.

Predsjednik Koordinacije do održavanja redovne skupštine je Denis Čupić (F.O. / Grupa, Westgate Shopping City), a Slobodan Školnik (Emmezeta) i Jurica Lovrinčević (Pevex) su dopredsjednici. Među tvrtkama članicama Koordinacije su i Prima commerce, Varteks, Victus Grupa, Portanova, Aria, Tekstil promet, Ghetaldus, Calzedonia i drugi.

Koordinacija predlaže da se Jurica Lovrinčević, predsjednik uprave Pevexa, imenuje u Krizni stožer za gospodarstvo Vlade Republike Hrvatske kao predstavnik neprehrambene trgovine i trgovačkih centara koji izravno i neizravno zapošljavaju više od 130.000 zaposlenih što je gotovo 10% sveukupno zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na enormne posljedice epidemije COVID-19 na gospodarstvo, a posebice na sektor neprehrambenih trgovina koje imaju zabranu rada – već u sljedećim danima Koordinacija će uputiti svoje stajalište i mjere koje je nužno provesti da se unatoč velikim gubicima barem pokuša spasiti ovaj sektor od gašenja te sačuvaju radna mjesta.