Coca-Cola za izgradnju svijeta bez otpada

The Coca-Cola Company najavila je sklapanje novog ugovora o produljenju zajma tvrtki Ioniqa Technologies (Nizozemska) kako bi se potpomogao razvoj njezine zaštićene tehnologije za proizvodnju visokokvalitetnih plastičnih proizvoda iz teško oporabljivog plastičnog otpada. Ugovor bi trebao ubrzati razvoj i korištenje visokokvalitetnih oporabljenih plastičnih proizvoda za boce koje koristi The Coca-Cola Company.

Spomenuto ulaganje u skladu je s tvrtkinom globalnom vizijom o izgradnji svijeta bez otpada (World Without Waste), a jedan od ciljeva jest do 2030. godine stvoriti ambalažu za čiju je izradu korišteno najmanje 50 posto oporabljenih materijala. Osim toga, nova tehnologija podržava kružno gospodarstvo kada je riječ o plastici jer dozvoljava da se ambalaža poput obojenih plastičnih boca, koje možda nisu uključene u određene tokove oporabe, oporabljuju u ambalažu za prehrambenu uporabu.

Namjera ugovora jest ubrzati rast Ioniqine tehnologije oporabe plastičnih proizvoda. Ioniqa je razvila zaštićenu tehnologiju oporabe s kojom je moguće otpad, koji sadrži teško oporabljivu plastiku poput obojenih boca, preinačiti u pročišćeni polimer koji kasnije može postati visokokvalitetna plastika. Tehnologija je potvrđena na razini demonstracije s partnerima iz vrijednosnog lanca, i u Nizozemskoj trenutno traje izgradnja industrijskog postrojenja od 10 kMT koje bi trebalo biti pušteno u pogon već sljedeće godine.

coca-cola-klasicna-boca-2„Naše ulaganje u nove i inovativne oporabne tehnologije prilika su za značajan napredak u zatvaranju kruga i stvaranju kružnoga gospodarstva kada je riječ o plastici“, istaknuo je Robert Long, direktor za inovacije tvrtke The Coca-Cola Company. „Planiramo nastaviti s ulaganjima u razvoj pravih partnerstava i inicijativa – poput ovog s tvrtkom Ioniqa – kako bismo podržali viziju o svijetu bez otpada.“

„Partnerstvo s tvrtkom The Coca-Cola Company nova je potvrda naših napora da pokrenemo jedinstveni proces pretvaranja teško oporabljivog plastičnog otpada u visokokvalitetne plastične materijale za prehrambenu uporabu“, izjavio je Tonnis Hooghoudt, glavni izvršni direktor tvrtke Ioniqa. „Ioniqin proces omogućuje značajnu oporabu i ponovno korištenje plastičnih materijala koji se inače ne bi oporabili, kao i proizvodnju visokokvalitetne plastike za prehrambenu uporabu. Otvaranje našeg pogona sljedeće godine idući je korak u pretvaranju teško oporabljive plastike u upotrebljivi oporabljeni materijal, a ujedno i podržava Coca-Colinu viziju.“

O tvrtki Ioniqa Technologies: Ioniqa je supsidijarna tvrtka Tehničkog sveučilišta u Eindhovenu (Nizozemska), koja se bavi čistom tehnologijom, a specijalizirana je za stvaranje vrijednosti iz otpada korištenjem zaštićene kružne tehnologije. Zahvaljujući vlastitom ekonomičnom procesu, Ioniqa može zatvoriti krug kada je u pitanju plastika, posebice PET plastika. To nagrađivano i inovativno rješenje pretvara plastični otpad svih vrsta i boja u vrijedne izvore oporabljene plastike, čija kvaliteta odgovara onoj novoproizvedene plastike. Trenutno se istražuju procesi kreativne prenamjene (upcycling) ostalih vrsta plastike, a njihovo stavljanje u pogon očekuje se u bliskoj budućnosti.