HUP: Vlada mora hitno objaviti ozbiljan i drastičan plan reformi

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca

Danas objavljene projekcije koje predviđaju pad hrvatskog gospodarstva u 2020. od 9,4 posto govore da je riječ o izuzetno velikoj i ozbiljnoj brojki. Da bismo se iz takvog pada gospodarstva vratili što brže i oporavili gospodarstvo, potrebne su nam daleko ozbiljnije i drastičnije mjere reformi nego što je danas Vlada najavila u Nacionalnom planu reformi za 2020, poručuju iz Hrvatske udruge poslodavaca.

„Pozdravljamo administrativno rasterećenje kroz digitalizaciju. Međutim, osim tog rasterećenja nama treba ozbiljno financijsko rasterećenje gospodarstva kroz ukidanje parafiskalnih nameta kako bi gospodarstvenici sve svoje resurse, znanja i novac usmjerili u oporavak gospodarstva i tvrtki i plaće radnika. Trošak poslovanja u Hrvatskoj mora biti što manji. Gospodarstvu treba rasterećenje i jedan ozbiljan financijski plan kako u iduće dvije godine osigurati likvidnost hrvatskih poduzeća i sačuvati radna mjesta“, poručuje glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Majetić ističe kako hitno moramo nastaviti digitalizaciju, jer smo u situaciji krize pokazali da je to moguće. Istovremeno, nužan je plan kako napraviti novi teritorijalni ustroj jer je sustav e-propusnica najbolje pokazao kako sadašnji nije efikasan ni koristan. Potrebno je hitno razmišljati o pravosuđu i reformirati porezni sustav, ozbiljno raditi na povećanju javnih investicija kako bi se potrošnja što prije povećala.  Istovremeno, nužno je strateškim analizama doći do odluke u kojim industrijama ćemo više ulagati poput poljoprivrede i metaloprerađivačke industrije te posebno voditi računa kako sačuvati mikro i male tvrtke.