Imenovani novi predsjednici uprava Konzuma i Leda

Zoran Mitreski i Ivan Babić

Od sredine svibnja odnosno početka lipnja kompanije Konzum plus d.o.o. i Ledo plus d.o.o. vodit će novi predsjednici uprava. Tako će Zoran Mitreski zamijeniti Slavka Ledića na mjestu predsjednika Uprave Konzuma, a Ivan Babić će umjesto Marina Poljaka preuzeti upravljanje Ledom. Kako bi poslovanje Fortenova grupe u idućem razdoblju bilo još efikasnije, Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe je zajedno s izvršnim direktorima i Upravnim odborom proveo promjene kojima je cilj daljnje jačanje rukovodećih timova i osnaživanje dva ključna poslovna područja Fortenova grupe.

Poziciju predsjednika Uprave Konzuma, najvećeg nacionalnog maloprodajnog lanca od 16. svibnja 2020. godine preuzima Zoran Mitreski, dosadašnji član Uprave Konzuma za nabavu i marketing. Istodobno, s ciljem daljnje standardizacije i jačanja sinergijskih potencijala, kao i zbog pojednostavljenja načina poslovanja, u Poslovnom području hrana Fortenova grupe, upravljački se objedinjuje područje zamrznute hrane. Od 1. lipnja 2020. godine vođenje područja zamrznute hrane kao izvršni direktor te ujedno i kao direktor kompanije Ledo plus, preuzima Ivan Babić, dosadašnji direktor Odjela transformacije u Fortenova grupi d.d.

I Slavko Ledić, dosadašnji predsjednik Uprave Konzuma i Marin Poljak, dosadašnji direktor Leda plus, karijere nastavljaju izvan Fortenova grupe.

„U realizaciji ovih odluka vodili smo se prije svega željom za napretkom i kontinuitetom, što smo ovim kadrovskim rješenjima postigli. Kolege Mitreski i Babić duboko su integrirani u poslovanje kompanija čije vođenje preuzimaju. S dugogodišnjim iskustvom u maloprodaji, a osobito u Konzumu u kojem je zajedno s kolegama vodio kompaniju kroz najizazovnije faze poslovanja, od duboke krize 2017. godine, kroz postupak izvanredne uprave do stabilizacije poslovanja i ponovnog postizanja izvrsnih rezultata, Zoran Mitreski je ključna osoba za daljnji razvoj Konzuma. Vodstvo koje kolega Mitreski pokazuje danas, u okolnostima pandemije koronavirusa, bitno doprinosi činjenici da  Konzum u znatno otežanim uvjetima poslovanja ponovno pokazuje iznimnu snagu.

Također, kolega Ivan Babić se kao voditelj projekta transformacije, posebno važnog za procese koje je prolazila Fortenova grupa, imao prilike detaljno upoznati sa svim našim biznisima te je svojim strateškim razmišljanjem i operativnim vještinama dao veliki doprinos tome da se kroz restrukturiranje operativna dobit Fortenova grupe u protekle dvije godine podigne za 100 milijuna eura. Iskustva koja je stekao radeći na tim poslovima, kao i kroz vođenje restrukturiranja u MOL-u odakle je došao u Fortenova grupu, jamstvo su da će kolega Babić opravdati povjerenje za operativno vođenje područja zamrznute hrane“, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

“Osjećam veliki ponos, ali istovremeno i veliku odgovornost. S jedne strane, to je potvrda da je Uprava čiji sam i do sada bio dio u dosadašnjem sastavu vodila kompaniju u pravom smjeru te mogu samo reći da će moje imenovanje osigurati pozitivan kontinuitet. Nastavljamo raditi na svim započetim projektima, a, naravno, radujem se i svim budućim. Konzum čine ljudi, a naš pobjednički tim će, siguran sam, uspješno kao i do sada nastaviti prevladavati sve izazove”, izjavio je Zoran Mitreski, novi predsjednik Uprave Konzuma.

Ivan Babić, novi izvršni direktor područja zamrznute hrane Fortenova grupe povodom  imenovanja je istaknuo: „Počašćen sam odlukom kojom mi je povjerena odgovorna dužnost vođenja novog područja zamrznute hrane u Poslovnom području prehrana. Nakon dvije godine vrlo intenzivnog rada na projektu transformacije i suradnje s brojnim timovima iz svih dijelova Fortenova grupe, vjerujem da imam dovoljno, ne samo znanja, već i iskustva za dosezanje postavljenih strateških ciljeva. Izrazito se veselim novim poslovnim izazovima, a osobito suradnji s kolegama na razvoju i jačanju tržišnih pozicija naših kompanija.“

Peruško se ujedno zahvalio dosadašnjim čelnicima Konzuma i Leda na doprinosu koji su dali kompanijama i Fortenova grupi, posebno tijekom razdoblja implementacije nagodbe i transformacije kompanija.

„Menadžerske vještine, znanje i osobnost Slavka Ledića bile su ključne za održavanje poslovanja Konzuma u krizi koju je kompanija prolazila u 2017. godini. Unatoč brojnim otegotnim okolnostima, Konzum se održao i u vrlo kratkom vremenu vratio povjerenje kupaca i ponovno krenuo uzlaznom putanjom. Ledić je vodio tim koji je besprijekorno realizirao implementaciju nagodbe koja je u maloprodajnoj kompaniji s više od 11.000 zaposlenih bila izrazito zahtjevna. Usporedo s tim, Konzum je neprestano poboljšavao poslovne rezultate i bio jedan od najvećih nositelja rasta operativne dobiti cijele Grupe. Na koncu, i razdoblje izvanrednog poslovanja maloprodaje u izazovnim uvjetima kojima trenutno svjedočimo, dobrim dijelom su rezultat Ledićevih organizacijskih vještina i poznavanja maloprodajnog poslovanja. Kolegi Lediću stoga iskreno zahvaljujem na velikom radu i angažmanu i želim mu uspjeh u daljnjoj karijeri“, istaknuo je Peruško.

U zahvali Marinu Poljaku, dosadašnjem predsjedniku Uprave Leda plus, Peruško je naglasio njegov doprinos razvoju organizacije, nove vizije i ostvarivanje strateškog plana u Ledu. „Pod njegovim upravljanjem Ledo je, unatoč otežanim uvjetima poslovanja, nastavio potvrđivati svoju lidersku poziciju u inovacijama i kvaliteti proizvoda“, rekao je Fabris Peruško prilikom objave promjena na vodećim mjestima u dvije kompanije Fortenova grupe.