Revolucija u svijetu kave – prva instant cold brew kava

Foto: Ivana Ćosić

Jedino kada smo odmorni možemo biti prisutni i povezani sa svojim kreativnim potencijalom, započinju svoju priču o Niksenu Bruno Balen i Nika Pintar. Ovaj mladi par na hrvatskom tržištu već se istaknuo sa svojom jedinstvenom linijom funkcionalne fermentirane hrane Cidrani za koji su dobili internacionalna priznanja za inovativnost. No, istovremeno u svom kreativnom laboratoriju razvili su i Niksen, wellbeing koncept za prevenciju stresa kroz namjerno nečinjenje i prehranu sutrašnjice.

“Inspiraciju crpimo iz našeg životnog stila, svakodnevnog usavršavanja i učenja o najnovijim trendovima iz svijeta funkcionalne hrane, optimizacije mentalnog performansa i dugovječnosti. Iako smo započeli s proizvodima, naša vizija je kreirati holistički koncept koji zaokružuje prehranu, pokret, edukaciju i fizičke prostore koji potiču razvoj kreativnosti, kognitivnog performansa i neurogeneze. Kvalitetnu prehranu sutrašnjice vidimo kao potrebno gorivo kako bismo odmah sada, u ovome trenutku, mogli početi djelovati u smjeru ostvarivanja svog najvećeg potencijala,” kaže Nika i dodaje kako svakodnevno rade na razvoju novih recepata u vlastitoj kuhinji i da proces istraživanja nikad ne prestaje.

“Ray Kurzweil, futurist i jedan od čelnih ljudi u Googleu, poznat je po rečenici Živi dovoljno dugo da bi živio vječno. Prema njemu, postoje tri prozora u dugovječnost, a prvi je taj što možemo učiniti sada za svoje buduće ja. To je pitanje koje si postavljamo kada se prepuštamo flowu koji je potreban za istinsku kreativnost, i srž je svih naših proizvoda,” dodaje Bruno. “Želimo kreirati vrijednost koja seže dalje od samih proizvoda i zato je svaki Niksen proizvod ujedno i poziv da nešto odbacimo – to može biti obećanje koje smo dali sami sebi, a za koje nemamo vremena i koje zapravo postaje poput utega u našem umu, ili stvari iz ormara koje ćemo obući nekada za neku priliku, što samo koristimo kao izliku da ih zadržimo, čime krčimo svoj fizički i mentalni prostor. Ako uistinu želimo rasti, potrebno je i odreći se dijela svog identiteta kako bismo stvorili prazan prostor za novo.” 

Njihov prvi Niksen proizvod je prva instant cold brew kava u prahu na europskom tržištu, snage 1,5 espressa. “Ono što Niksen Cold Brew izdvaja od drugih kava je to što je prva kava u Europi topiva u hladnoj vodi, što je čini iznimno jednostavnom za upotrebu i prilagođenom današnjem užurbanom, urbanom životnom stilu. Izvrsno upotpunjuje bilo koji smoothie u trenu, a meni je omiljena s bademovim mlijekom. Njena posebnost je u tome da se zapravo može dodati u bilo koji napitak, pa čak i cijeđeni sok od naranče ili tonik”, kaže Nika i pritom dodaje da se radi o 100% arabica kavi, bez aditiva ili šećera i da za razliku od regularne instantice ima pravi okus kave.

“Doslovno se može napraviti bilo gdje i bilo kada. Nije potrebno kuhati vodu, mljeti kavu ili čekati u gužvi, čime smanjujemo broj odluka i oslobađamo mentalni i fizički prostor. Dovoljno je dodati Niksen Cold Brew prah u 100 ml hladne vode i to je to. Bez kompromisa” – Bruno se nadovezao i s jednom zanimljivom informacijom, a to je da istraživanja pokazuju da je cold brew kava zbog svog hladnog postupka izrade, koji traje i do 16 sati, čak i do 70% manje kisela i zbog toga bolje sjedne na želudac. Kaže da se to osjeti i u okusu, kojim vladaju karamelaste i čokoladne note, zbog kojih nije potrebno dodavati šećer. 

“Vjerujemo u budućnost bez rafiniranog šećera. Upravo zato smo uz Niksen Cold Brew razvili i Nut-Hazel, krem organski snack od najfinijeg talijanskog lješnjaka bez šećera. Zaslađen je s mrvicu sirovog meda i sadrži manje od 2 grama ugljikohidrata po porciji, a istovremeno je vrlo hranjiv i visoko kaloričan zbog čega daje osjećaj sitosti. Odličan je prije treninga ili kada znamo da nemamo vremena sjesti i pojesti kvalitetan obrok prije idućeg sastanka. Također, mi ga uvijek nosimo sa sobom na planinarenje, kao i cold brew, jer je tako praktičan”, nastavlja Bruno i kaže da je upravo u planinama i započela njihova Niksen priča, kada su istraživali Liku na električnim biciklima.

“Inspirirani smo osjećajem mira i obilja koje pruža priroda i tražimo sponu s visokom tehnologijom za prevenciju burnouta i stresa te kontinuirani razvoj kreativnosti i zdravlja. To je nazivnik svih Niksen proizvoda i koncept kojim objedinjujemo tehnološku sofisticiranost s inteligencijom prirode”, zaključila je Nika dodavši da se svi proizvodi mogu pronaći na njihovoj web stranici niksennutrio.com i u specijaliziranim dućanima zdrave hrane.

Za kraj, pripremila je i dva recepta za prave kavoljupce – jedan topli, a jedan hladni.

NIKSEN COLD BREW COFFEE TONIC

Brzi recept za osvježavajući tonik s kavom, popularno zvani tonic espresso, gotov u sekundi.

Za recept je potrebno:
1 Niksen Cold Brew kava
Tonik po želji
Listići mente 
Led

U čašu je potrebno uliti 100 ml tonika, dodati jednu Niksen Cold Brew kavu i promiješati. Po želji dodajte kockice leda i listiće mente za dekoraciju i uživajte u osvježavajućem napitku s okusom kave u trenu.

NUT-HAZEL KAVA S OKUSOM LJEŠNJAKA

Kremasta poslastica bogata zdravim masnoćama zbog kojih se balansiranije otpušta kofein, odnosno prevenira se uspon i pad u energiji.

Za recept je potrebno:
1 Niksen Nut-Hazel krem snack
1 espresso
20 ml vruće vode

U visoku posudu uliti espresso, vruću vodu i dodati jedan Nut-Hazel. Promiksati blenderom do kremoznosti i uživati u novoj dimenziji kave. Napomena: bitno je koristiti blender, a ne samo promiješati, kako bi se masnoće stopile s kavom i kreirala idealna tekstura.