Fortenova dogovorila preuzimanje udjela u društvu A.N.P. Energija i prodala udio u KHA četiri

James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe

Fortenova grupa d.d. sklopila je konačan ugovor s KHA četiri d.o.o., hotelskom kompanijom sa sjedištem u Hrvatskoj, za prodaju svojeg udjela od 25% u KHA četiri, toj kompaniji. U odvojenoj transakciji je Fortenova grupa d.d. dogovorila preuzimanje udjela od 26% u društvu A.N.P. Energija d.o.o., u vlasništvu otvorenog alternativnog investicijskog fonda rizičnog kapitala s privatnom ponudom – Prosperus FGS, čime je Fortenova grupa d.d. stekla kontrolni paket u kompaniji A.N.P. Energija d.o.o..

A.N.P. Energija d.o.o. jedini je vlasnik društva Energija Gradec d.o.o., tvrtke koja u  svojem vlasništvu ima pet bioenergetskih postrojenja na području Slavonije i Središnje Hrvatske s instaliranim kapacitetom od 9,8 MW, koja koriste biomasu iz poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe za proizvodnju električne energije iz bioplina.

Te dvije transakcije omogućit će Fortenova grupi izlazak iz tog hotelskog projekta koji nije njezina temeljna djelatnost uz istovremeno oslobađanje značajne vrijednosti za poljoprivredni segment poslovanja Fortenova grupe, konsolidiranjem djelatnosti bioenergetskih postrojenja kojom se bavi Energija Gradec.

„Ovo predstavlja daljnji iskorak u strategiji Fortenova grupe koja se zasniva na prodaji netemeljnih djelatnosti i fokusira na temeljne poslovne grupe maloprodaje, prehrane i poljoprivrede. Konsolidiranim udjelom u tim bioenergetskim postrojenjima Fortenova grupa ne samo da investira izravno u financijska poboljšanja, nego nastavlja razvijati okolišno održiviji model poljoprivredne proizvodnje za budućnost“, rekao je James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe.