SVETI VID – humanitarna akcija za liječenje slabovidne djece

Specijalna bolnica “SVETI VID“ iz Beograda, suvremena oftalmološka ustanova sa svjetskim ugledom, pokrenula je humanitarnu akciju u kojoj će jednom mjesečno besplatno operirati jedno slabovidno dijete s područja Hrvatske. Humanitarna akcija će trajati narednih godinu dana počevši od 1. prosinca 2020. Zainteresirani roditelji mogu zakazati pregled pozivom na brojeve telefona bolnice ili putem e-maila, a pregledom će se utvrditi je li dijete kandidat za ovu vrstu intervencije.

Vid se intenzivno razvija od trećeg mjeseca  do pete godine života djeteta, nakon čega se razvija umjerenijim tempom, do osme godine. Riječ je o “plastičnom periodu binokularnog vida“, kad bi dijete trebalo imati stopostotnu vidnu funkciju i kad se najviše može utjecati na kvalitetu vida. Ako tijekom toga “sazrijevanja vida“ postoji neka prepreka, poput postojanja refraktivne mane, kao što su kratkovidnost, značajna dalekovidnost i astigmatizam, odnosno nekorigirane dioptrije, prodiranje svjetlosti u oko će biti kompromitirano, a slika koju dijete ima s takvog “prijemnika“, u ključnom vremenu intenzivnog razvoja vida, bit će mutna. Najbolji se rezultati postižu brzim reagiranjem roditelja i dječjeg oftalmologa. Jer borba za zdrav pogled  i kvalitetan vid djeteta počinje s njegovim  dolaskom na svijet, a ne polaskom u školu.

Refraktivna dječja kirurgija , pogotovo laserske korekcije dioptrije u svijetu se primjenjuju oko dvadesetak godina. U predškolskom uzrastu, intervencije se rade u slučajevima kad se konvencionalnom korekcijom naočalama ili kontaktnim lećama ne postiže zadovoljavajuća oštrina vida. Primarni cilj laserske korekcije dioptrije kod djece nije “skidanje“ naočala ili leća, već liječenje slabovidnosti.

U tome je glavna razlika u usporedbi s ciljem laserskih procedura kod odraslih, nakon osamnaeste godine, kada je funkcionalni razvoj vida uvelike završen. Čekanje na lasersku korekciju do osamnaeste godine ima smisla ako je vidna oštrina očuvana, a laserom se otklanja “ovisnost“ o naočalama ili kontaktnim lećama.

Ali ako je razvoj vida u ranoj mladosti ometen zbog nemogućnosti nošenja naočala ili leća – čekanje na lasersku proceduru do osamnaeste godine je besmisleno, jer tada više neće biti šanse za ispravljanjem vidne funkcije.

Ako je, dakle, kod djeteta prijetnja nastanka slabovidnosti  visokorizična, nekorigirana dioptrija ili velika razlika u dioptriji na oba oka, gdje se ne može postići oštra slika nošenjem naočala ili kontaktnih leća ili pak dijete ne surađuje po pitanju nošenja pomagala ili je riječ o djeci sa smetnjama u razvoju, pa je otežana komunikacija – tada je pravodobna laserska korekcija prava i jedina mogućnost rješavanja toga problema.

To je najvažnija medicinska indikacija za lasersku korekciju dioptrije u dječjem uzrastu, koja nesumnjivo trajno rješava ili ublažava problem, a djeci i njihovim roditeljima život čini boljim i kvalitetnijim.

“Roditelj ne moraju imati strah od laserske intervencije  na očima njihova djeteta jer se u Specijalnoj bolnici ‘SVETI VID’ koristimo najsofisticiranijom opremom – EXCIMER LASEROM, u kirurškom okruženju, a vrhunski tim ove bolnice, uključujući i anesteziologa, educiran je i jamči maksimalnu sigurnost i praćenje kvalitete rožnice djeteta tijekom laserskog zahvata. Ove intervencije izvodi prof.dr.Rudolf Autrata, šef Odjela dječje oftalmologije u Specijalnoj bolnici ‘SVETI VID’, inače jedan od pionira i začetnika ove metode, koji se među prvima u svijetu počeo baviti liječenjem slabovidne djece korištenjem Excimer lasera u specijalnim indikacijama. Dobitnik je više europskih nagrada na tu temu i jedno od vodećih svjetskih imena u području dječje oftalmologije“, poručuju iz Specijalne bolnice SVETI VID, jedne od 20-ak centara u svijetu – lidera u dječjoj oftalmologiji, koja je danas, prema postignutim rezultatima, prva među njima.