U siječnju pogoršano povjerenje potrošača u Europskoj uniji

Povjerenje potrošača u Europskoj uniji i eurozoni pogoršano je u siječnju, pokazalo je izvješće Europske komisije, naznačivši da je kontinuirano širenje zaraze covidom 19 zabrinulo građane i zasjenilo ubrzanu kampanju cijepljenja. Preliminarni indeks povjerenja potrošača u eurozoni u siječnju je tako kliznuo za 1,7 bodova u odnosu na prosinac, na minus 15,5 bodova, objavila je u četvrtak Europska komisija (EK).

Indeks za Europsku uniju smanjen je za 1,6 bodova, na minus 16,5 bodova. Indeksi su na oba područja još uvijek znatno ispod dugoročnih prosjeka, od minus 11 bodova u eurozoni i minus 10,6 bodova u EU, navodi se u izvješću.

U prosincu indeks je na oba područja porastao budući da je građane u Europi ohrabrio početak kampanje cijepljenja protiv covida 19. Raspoloženje je u međuvremenu prigušila pojava novog soja koronavirusa i kontinuirano širenje zaraze.

Bruxelles je ovog tjedna pozvao zemlje-članice da ubrzaju cijepljenje kako bi se do ljeta cijepilo 80 posto populacije EU-a. “Cijepljenje je ključno za izlazak iz krize”, naglasila je predsjednica EK Ursula von der Leyen u utorak, istaknuvši da je osigurano dovoljno cjepiva za sve u EU te da je potrebno ubrzati isporuku i cijepljenje.