Coca-Cola izvijestila o dvoznamenkastom padu dobiti i prihoda u 2020.

Pogođena mjerama kojima su zemlje nastojale suzbiti Covid 19, Coca-Cola je izvijestila o dvoznamenkastom padu dobiti i prihoda u 2020. godini. Neto prihod Coca-Cole potonuo je u pandemijskoj godini 11 posto, na 33 milijarde dolara, uz 2-postotni pad obujma prodaje. Neto dobit po dionici smanjena je 13 posto, na 1,79 dolara.

Poslovne rezultate Coca-Cole u pandemijskoj godini teško su pogodila ograničenja kojima su vlade suzbijale širenje koronavirusa. U većem dijelu godine zatvoreni su restorani i kina u kojima kompanija ostvaruje značajan dio prihoda, a otkazane su i brojne sportske manifestacije.

U posljednjem tromjesečju pritisak na poslovanje ponovno je pojačan zbog novog vala pandemije i ponovnog uvođenja mjera, a poteškoće su se nastavile i na početku 2021. godine.

“Sve do prvih dana veljače kompanija je diljem svijeta bilježila pad obujma prodaje za pet do šest posto, pri čemu je kontinuirano povišene razine prodaje za konzumaciju kod kuće više nego nadoknadio pritisak u kanalima prodaje za konzumaciju izvan kuće”, navodi se u izvješću.

Coca-Cola ističe da očekuje trošak od otprilike 12 milijardi dolara vezano za spor s američkom poreznom upravom vezano za to koliko smije naplaćivati inozemnim podružnicama pravo na proizvodnju i prodaju popularnog pića u inozemstvu. U 2021. očekuje sedam do devet posto veću prilagođenu dobit i isti postotni rast prihoda.