Dukat u 2020. ostvario 7,2 milijuna kuna neto dobiti

Dukat je u 2020. godini ostvario neto dobit od 7,2 milijuna kuna, što je pad od 21,1 milijuna kuna ili 75 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuje financijsko izvješće Dukata.

Kako navode iz tvrtke, glavno obilježje 2020. je prilagodba poslovnih procesa novim uvjetima rada u izvanrednim okolnostima epidemije Covid-19. “Uz izmijenjene uvjete rada, 2020. godinu su obilježili rast izvanrednih troškova i kompleksnosti poslovanja uvjetovanih epidemijom Covid-19, promjene u ponašanju i kupovnim navikama potrošača te iznimno loši rezultati prodaje u HoReCa segmentu uslijed lockdowna, oslabljene turističke sezone i drugih epidemioloških mjera”, ističu iz Dukata napominjući kako tijekom prošle godine nisu podnosili zahtjev za državne potpore za podršku gospodarstvu tijekom epidemije Covid-19.

Poslovni prihodi u prošloj godini iznosili su 1,72 milijarde kuna te su manji za 7,3 posto prema godini ranije. Pritom su prihodi od prodaje manji za 6,9 posto, na 1,7 milijardi kuna, od čega prihodi s domaćeg tržišta, čine 84,3 posto ukupnih prihoda od prodaje, odnosno dosežu 1,4 milijarde kuna i manji su za 7,4 posto.

Na međunarodnim tržištima prihodi od prodaje prošle godine su smanjeni za 4,2 posto, na 268,5 milijuna kuna. Poslovni rashodi Dukata u 2020. iznosili su 1,7 milijardi kuna, što je 5,9 posto manje nego u godini ranije. U izvješću se navodi i kako je vrijednost ulaganja u dugotrajnu imovinu iznosila 26,1 milijun kuna, a najvećim je dijelom ulagano u proizvodnu opremu. Iz Dukata također ističu kako se u 2020. nastavljaju negativni sektorski trendovi iz prethodnih razdoblja – pad proizvodnje mlijeka te smanjenje broja proizvođača. Navode i kako se nastavio ulazak tržišnih viškova izrazito niskih cijena, ponajviše trajnog mlijeka i polutvrdih sireva s non-EU tržišta i EU zemalja.

Prema podacima iz konsolidiranog izvješća, Dukat grupa je u 2020. godini ostvarila neto dobit od 157,2 milijuna kuna i ista je kao u godini ranije. Konsolidirani poslovni prihodi grupe su iznosili 3,9 milijardi kuna i manji su za 1,1 posto, dok su poslovni rashodi pali za 1,1 posto, na 3,7 milijardi kuna.

Dukat grupu čine matično društvo Dukat d.d. i 13 povezanih društava sa sjedištima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Bugarskoj.