Cromaris nastavlja rast i širi ponudu

Šesti najveći proizvođač brancina i orade u svijetu i prvi u Hrvatskoj – Cromaris, unatoč pandemiji i logističkim izazovima, u 2020. godini ostvario je prodaju od 10.376 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za devet posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, objavili su iz Adris grupe.

Na izvoznim tržištima tijekom 2020. godine Cromaris je ostvario količinski rast od 17 posto. Kompanija na inozemnim tržištima ostvaruje 84 posto prodanih količina i 86 posto prihoda od prodaje. Prihodi od diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe – fileta brancina, orade i hame, porasli su za 16 posto.

Diferencirani proizvodi trenutno čine 48 posto udjela u prihodima od prodaje, što je u skladu s Cromarisovom strategijom razlikovnosti u odnosu na konkurenciju. Zabilježen je i rast prosječnih cijena od dva posto. Prihodi od prodaje u 2020. godini iznose 512 milijuna kuna i osam posto su veći od prošlogodišnjih, a ostvarena je neto dobit u iznosu od 9,2 milijuna kuna.

„Rast je nastavljen i u prva dva mjeseca 2021. Prodano je 1.379 tona i ostvaren količinski rast od 16 posto, odnosno rast prihoda od 18 posto, u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, koje, podsjetimo, nije bilo pod utjecajem koronakrize, dok je ove godine i dalje HoReCa kanal zatvoren na svim ključnim tržištima“, istaknuto je u priopćenju. Istovremeno, rasli su i tržišni udjeli, prije svega na talijanskom tržištu, a nastavak pozitivnog trenda očekuju i u sljedećim mjesecima.

Cromaris je tržištu prije nekoliko tjedana ponudio uzgojenog gofa, čime je proširio svoju ponudu. Rezultat je to dvoipolgodišnjeg istraživanja Cromarisovih stručnjaka, navodi Goran Markulin, direktor Cromarisa te dodaje: „Uzgoj gofa je izazovan i znatno zahtjevniji od uzgoja orade, brancina i hame za koje su tehnološki procesi poznati i znatno razvijeniji. U uzgoju se koristi posebna hrana, a zbog osjetljivosti te vrste potrebna je dodatna pažnja u svim fazama uzgoja.“

Od ovoga tjedna Cromaris će svojim potrošačima nuditi i uzgojenog zubaca, čiji je eksperimentalni uzgoj u Cromarisu započeo 2011. godine.