Orašasti plodovi: Hranjiv i nutritivan međuobrok

Među heavy userima kategorije orašasti plodovi u dobi od 15 do 64 godine u Hrvatskoj vodeći je brend Franck – u zadnjih mjesec dana konzumiralo ga je 45% potrošača. Na drugom mjestu se nalazi Lidlov brand Alesto koji broji 25%, a na trećem, s 23% potrošača u posljednjih mjesec dana, Konzumov brend K Plus.

Među Hrvatima u dobi od 15 do 64 brojimo 67% korisnika kategorije orašasti plodovi, pokazuju podaci istraživanja BRANDpulsa agencije Ipsos, prikupljeni u prvoj polovici 2018. godine na području Hrvatske. Nešto više od polovice tih korisnika otpada na heavy i medium korisnike. Točnije, heavy korisnika koji konzumiraju kategoriju barem jednom tjedno imamo 25% dok medium korisnika, koji je konzumiraju barem jednom mjesečno, imamo 26%. S druge strane, light korisnika koji konzumiraju orašaste plodove rjeđe od jednom mjesečno imamo 16%. Za 27% korisnika kategorije je iznimno bitno koju marku orašastih plodova kupuje.

HEAVY KORISNICI

Heavy korisnici su u nešto većem postotku žene te ih češće iznad prosjeka populacije nalazimo u dobi od 40 do 49 godina i među visokoobrazovanim osobama. U postotku ali i češće iznad prosjeka populacije, heavy korisnici najviše žive na području Zagreba i okolice te Dalmacije. Spomenemo li medijske sklonosti, heavy korisnici su češće iznad prosjeka populacije skloni časopisima. Sklonost televiziji je ispod prosjeka populacije. Od prehrambenih sklonosti, heavy korisnici naginju gastronomskim sklonostima. Pripadnici ovog segmenta vole kuhati, pripremati obroke i isprobavati nove prehrambene proizvode koji se pojave na tržištu. Skloni su i zdravoj prehrani, ali iako će reći da dobro jedu složit će se da se ne hrane uvijek zdravo. Od životnih stilova, heavy korisnici spadaju pod osviještene individualce. Osobe koje pripadaju ovom segmentu žive urbanim stilom života i više su sklone aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Zainteresirani su za uređenje doma te ne zaziru od kućanskih poslova. Većina heavy korisnika smatra da su orašasti plodovi zdraviji od ostalih grickalica. Skoro njih dvije trećine preferira orašaste plodove u rinfuzi, skoro isto toliko se slaže s tvrdnjom da se teško zaustaviti kad počnu jesti kikiriki.

Globalno tržište zdravih grickalica vrijedit će 32,8 milijardi dolara do 2025.

Očekuje se da će globalno tržište zdravih grickalica i snackova vrijediti 32,8 milijardi dolara do 2025., prema podacima istraživačke kuće Grand View Researcha. U izvješću se navodi da će rast poduprijeti razvoj svijesti o zdravoj užini i grickalicama, lakoći njene upotrebe, kao i mobilnosti ovih proizvoda. Ističe se da će užurbani način života i demografske promjene do kojih će dovesti povećanje broja mlade populacije u regiji Azija-Pacifik također biti važni faktori. Europa će biti vodeća regija zbog promjene percepcije o zdravoj užini među mlađim konzumentima. Rast potražnje barova žitarica, granola, orašastih plodova i sjemenki je posljedica rasta broja zaposlenih ljudi koji tijekom radnog vremena preferiraju nutritivne užine između obroka. Očekuje se da će razvoj maloprodajnog sektora, u kombinaciji s efikasnijim lancem opskrbe i kreativnim marketinškim strategijama, povećati tržišni rast ovih proizvoda tijekom narednih godina. Orašasti plodovi i sjemenke i segment sušenog voća zajedno će biti zaslužni za oko 27,2% globalnog tržišnog udjela u 2025. Potražnja za ovim proizvodima raste zbog toga što oni odmah tijelu osiguravaju potrebnu energiju, a očekuje se da će procvjetati s porastom dostupnosti različitih okusa.

BRANDusage

Osim općenitog praćenja kategorije, orašasti plodovi unutar BRANDpuls istraživanja prate se i breendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti konzumirali u posljednjih mjesec dana. Među heavy userima kategorije orašasti plodovi u dobi od 15 do 64 godine u Hrvatskoj vodeći je brend Franck – u zadnjih mjesec dana konzumiralo ga je 45% potrošača. Na drugom mjestu se nalazi Lidlov brand Alesto koji broji 25%, a na trećem, s 23% potrošača u posljednjih mjesec dana, Konzumov brend K Plus.

BRANDloyalty

Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na 4 segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima. Vodeći brend po lojalnosti je Franck s 9,12% lojalnih potrošača unutar heavy korisnika kategorije. Lojalni potrošači su najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je poticati ponovnu kupnju. Lojalnost je, osim tržišnog ponašanja, i rezultat emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži vremenski period.