
Zbog visoke nutritivne vrijednosti, suho voće i orašasti plodovi pružaju brzu i dugotrajnu energiju. Također, podržavaju zdravu probavu jer sadrže vlakna koja pomažu u regulaciji probave i održavanju zdravlja crijeva.
Suho voće i orašasti plodovi spadaju među najzdravije grickalice koje možemo uvrstiti u svoju prehranu. Ne samo da su ukusni, već su i bogati hranjivim tvarima koje podržavaju zdravlje i energiju. Stoga uvrštavanje suhog voća i orašastih plodova u svakodnevnu prehranu može imati brojne zdravstvene koristi. Ključ je u umjerenosti jer, unatoč njihovim brojnim prednostima, mogu imati visok udio kalorija. Bilo da ih jedete same, dodajete u jogurt, smoothieje ili salate, ovi mali zalogaji mogu značajno doprinijeti vašem zdravlju i energiji.
Najpopularnije vrste suhog voća

1. Grožđice
Grožđice su osušeno grožđe koje je prirodno slatko i bogato vlaknima, antioksidansima i željezom. Pomažu u regulaciji probave i mogu biti odličan izvor energije za sportaše.
2. Suhe marelice
Suhe marelice sadrže velike količine vitamina A i C te su bogate vlaknima. Pomažu u očuvanju zdravlja očiju i podržavaju imunološki sustav.
3. Datulje
Datulje su prirodno slatke i bogate vlaknima, kalijem te antioksidansima. Idealne su za brzi izvor energije te mogu poboljšati probavu.
4. Suhe smokve
Suhe smokve bogate su kalcijem, vlaknima i antioksidansima, a poznate su po svojoj ulozi u poticanju zdrave probave.
5. Brusnice
Suhe brusnice sadrže moćne antioksidanse koji pomažu u prevenciji infekcija mokraćnog sustava i jačaju imunološki sustav.

Najpopularniji orašasti plodovi
1. Bademi
Bademi su bogati zdravim mastima, proteinima, vlaknima i vitaminom E. Pomažu u zdravlju srca, podržavaju rad mozga i odličan su izbor za zdravu prehranu.
2. Orasi
Orasi su izvor omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje srca i mozga. Također sadrže antioksidanse koji smanjuju upalne procese u tijelu.

3. Lješnjaci
Lješnjaci su bogati zdravim mastima, vitaminom E i magnezijem. Pomažu u regulaciji kolesterola i podržavaju zdravlje krvnih žila.
4. Indijski oraščići
Ovi orašasti plodovi sadrže puno magnezija, cinka i zdravih masti. Pomažu u zdravlju kostiju i podržavaju rad živčanog sustava.
5. Pistacije
Pistacije su bogate proteinima, vlaknima i antioksidansima. Pomažu u kontroli tjelesne težine i podržavaju zdravlje srca.
Zašto ih je dobro jesti?
Suho voće i orašasti plodovi bogat su izvor hranjivih tvari – sadrže važne vitamine, minerale, zdrave masti i vlakna koji podržavaju opće zdravlje. Orašasti plodovi bogati su zdravim mastima i antioksidansima koji smanjuju rizik od srčanih bolesti pa tako pomažu u zdravlju srca. Zbog visoke nutritivne vrijednosti, suho voće i orašasti plodovi pružaju brzu i dugotrajnu energiju. Također, podržavaju zdravu probavu jer sadrže vlakna koja pomažu u regulaciji probave i održavanju zdravlja crijeva. Zahvaljujući svojoj praktičnosti, suho voće i orašasti plodovi su idealan zdravi zalogaj za posao, školu ili putovanja.
Utjecaj orašastih plodova na organizam
Poboljšavaju zdravlje srca
Orašasti plodovi bogati su zdravim nezasićenim mastima, posebno mononezasićenim i omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju loš (LDL) kolesterol i povećavaju dobar (HDL) kolesterol. Također sadrže antioksidanse koji smanjuju upalne procese i štite krvne žile.
Podržavaju rad mozga
Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama, vitaminu E i antioksidansima, orašasti plodovi poboljšavaju kognitivne funkcije i mogu smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimera.
Reguliraju tjelesnu težinu
Iako su kalorični, orašasti plodovi sadrže proteine, vlakna i zdrave masti koje povećavaju osjećaj sitosti i smanjuju potrebu za nezdravim grickalicama, što može pomoći u kontroli tjelesne težine.

Pomažu u regulaciji šećera u krvi
Orašasti plodovi imaju nizak glikemijski indeks i bogati su vlaknima, što pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.
Jačaju kosti i mišiće
Magnezij, kalcij i fosfor prisutni u orašastim plodovima ključni su za zdravlje kostiju i mišića, čineći ih odličnim dodatkom prehrani za sportaše i one koji žele spriječiti osteoporozu.
Poboljšavaju probavu
Vlakna u orašastim plodovima pomažu u boljoj probavi i sprječavaju zatvor dok prebiotička svojstva podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru. Jačaju imunološki sustav Cink, selen i vitamin E iz orašastih plodova djeluju kao snažni antioksidansi, jačajući obrambeni sustav tijela protiv infekcija i bolesti.
Orašasti plodovi bilježe 11% količinskog rasta

U 2024. godini, zaključno s prosincem, vodeća tri proizvođača nosila su 67% ukupne količinske prodaje kategorije orašastih plodova, a abecednim redom oni su: EuroCompany, Primorac i privatne trgovačke marke
Analizira: Sandra Seferagić, NielsenIQ
Kategorija orašastih plodova uključuje sve jestive orašaste plodove koje konzumiramo kao grickalice ili koristimo za pripremu jela. Kikiriki, lješnjaci, orasi, bademi, indijski oraščići, pistacija itd. su samo neke od vrsta uključenih u kategoriju.
U kategoriju ne ulaze proizvodi koji se prodaju u rinfuzi te suho voće. U 2024. godini, zaključno s prosincem, kategorija orašastih plodova zabilježila je rast količinske prodaje od 11%.
Promatrajući aspekt mjesta prodaje, više od 75% ukupne količinske prodaje kategorije ostvareno je u modernim formatima (hipermarketima i supermarketima) dok je ostatak prodaje od 25% ostvaren u tradicionalnim formatima (trgovine mješovitom robom i drogerijama).
U 2024. godini, zaključno s prosincem, vodeća tri proizvođača nosila su 67% ukupne količinske prodaje kategorije, a abecednim redom oni su: EuroCompany, Primorac i privatne trgovačke marke.

