Cijene nafte blizu 63 dolara, trgovce zabrinulo zatvaranje u Europi

Generated by IJG JPEG Library

Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima iznad razine od 63 dolara, nakon velikih rasprodaja koje je potaknulo opetovano širenje zaraze covidom 19 u Europi i zabrinutost za potražnju zbog novih mjera zatvaranja. 

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,30 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 4,72 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 15 centi višoj cijeni, od 60,15 dolara. U četvrtak je zaključila trgovinu u minusu 4,60 dolara. 

Tržišta je jučer uzdrmalo uvođenje mjera zatvaranja u nekoliko velikih europskih gospodarstava i usporavanje programa cijepljenja zbog problema s distribucijom i straha od mogućih nuspojava.

Iako je nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku i Francusku, najavilo da nastavlja s cijepljenjem nakon što su regulatori ocijenili da je cjepivo AstraZenece sigurno, procjepljivanje otežava otpor dijela građana. Britanija je pak najavila da će u travnju morati usporiti cijepljenje zbog kašnjenja isporuka cjepiva.

“Strah od trećeg vala (zaraze) u Europi koji bi prigušio mobilnost širi se poput požara, u kontekstu obustave cijepljenja i brzog širenja mutiranog ‘britanskog’ soja virusa B117”, objašnjavaju analitičari JP Morgana. Američka investicijska banka ipak i dalje očekuje da će cijena barela na londonskom tržištu u četvrtom tromjesečju u prosjeku biti iznad 70 dolara.

Goldman Sachs pak napominje da će pritisak koji stvara niska potražnja u Europskoj uniji i opskrba iz Irana usporiti rebalans naftnog tržišta u drugom tromjesečju za 750.000 barela dnevno. Očekuju ipak da će vodeći proizvođači poduzeti mjere kako bi to nadoknadili. 

Iran je proteklih mjeseci najvećem klijentu Kini prodao rekordne količine nafte, a indijske državne rafinerije dodale su iransku naftu u godišnje planove uvoza, pod pretpostavkom ublažavanja američkih sankcija.

Goldman Sachs očekuje značajan porast globalne potražnje za naftom u sljedećim mjesecima, podigavši procjenu cijene barela u Londonu na 80 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros nije na svojoj internetskoj stranici objavila kolika je jučer bila cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica zbog vjerskog blagdana u Austriji gdje joj je sjedište. Dan ranije iznosila je 66,76 dolara.