Za ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir 11, 8 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je pet novih ugovora o potpori projektima ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti potpore 11,8 milijuna kuna.

Kroz operaciju 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”, proizvođačima krumpira su omogućena ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju, nadogradnju i opremanje skladišnih kapaciteta za krumpir, ukupne vrijednosti projekata veće od 19,4 milijuna kuna.

Moderni sustavi provjetravanja i hlađenja, kao i reguliranja vlage, omogućit će unaprjeđenje proizvodnog procesa, osiguranje materijalnih uvjeta za prihvat i čuvanje krumpira u skladištu bez upotrebe klorprofama, smanjenje korištenja kemijskih preparata i višestruku korist za okoliš te će osigurati nastavak proizvodnje i jačanje konkurentnosti proizvođača na tržištu, navodi Ministarstvo u priopćenju.

Naime, nakon što je Europska komisija ukinula odobrenje za korištenje aktivne tvari klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, javila se žurna potreba za brzim ulaganjima u izgradnju novih, tehnički naprednijih i bitno skupljih nepropusnih skladišta.

Stoga je Ministarstvo putem natječaja iz Programa ruralnog razvoja stavilo na raspolaganje 115 milijuna kuna, kojima će se osigurati preduvjeti ne samo za nastavak proizvodnje, već i podizanje konkurentnosti domaćih proizvođača, unatoč otežanoj okolnosti zabrane upotrebe klorprofama.

Taj je natječaj rezultat konstruktivnog dijaloga i razumijevanja između proizvođača krumpira i Ministarstva poljoprivrede, ističe u priopćenju državni tajnik Zdravko Tušek. Prema podacima koje je iznio, s današnjih pet ugovora dodijeljeno je ukupno 18 ugovora u vrijednosti odobrene potpore od 67,3 milijuna kuna, odnosno ukupne vrijednosti projekata veće od 103 milijuna kuna. 

“Osim što natječajem rješavamo ozbiljan problem i poremećaj u sektoru, njime, putem uvećanog iznosa potpore, potičemo i mlade poljoprivrednike na uključivanje i proizvođače na udruživanje. Na isti način, sustavno i sveobuhvatno, pristupat ćemo u kreiranju i realizaciji budućih interventnih mjera, ali i mjera ruralnog razvoja”, poručio je državni tajnik Tušek. (Hina)