Njemačka: Promet u maloprodaji poskočio u ožujku

Promet u njemačkoj maloprodaji porastao je u ožujku najsnažnije od početka prošle godine i prvog ciklusa mjera zaključavanja zbog pandemije koronavirusa, potaknut procjenama građana da se bliži kraj koronakrizi.

Na mjesečnoj je razini maloprodaja u ožujku poskočila skočila 7,7 posto, najsnažnije od kada je vlada na početku pandemije u ožujku prošle godine uvela stroge mjere zatvaranja, izvijestio je njemački statistički ured.

U usporedbi s prošlogodišnjim ožujkom, promet je poskočio 11 posto, najsnažnije od početka vremenskog niza 1994. godine, navodi Destatis. Promet je povećan i u odnosu na prošlogodišnju veljaču, mjesec uoči prvog ciklusa mjera zatvaranja, i to 4,4 posto, napominju njemački statističari.

Koronakriza posebno je teško pogodila maloprodajne kompanije, a podaci za ožujak pokazuju da su Nijemci iskoristili ukidanje nekih ograničenja i da očekuju skori kraj strogog režima suzbijanja pandemije.

Tako je promet u robnim kućama porastao 23 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje budući da je ukinut dio ograničenja. Promet u internetskoj kupovini ponovo je skokovito porastao, za 50 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak, pokazue Destatisovo izvješće. (Hina/dpa)