eBay regulatorima omogućuje uklanjanje opasnih proizvoda

Američki internetski trgovac eBay dao je odriješene ruke regulatorima da bez prethodnih konzultacija uklanjaju s platforme opasne proizvode. Regulatori će ih moći ukloniti “ako imaju dokaze o sigurnosnom riziku za potrošače“, priopćio je eBay.

U Velikoj Britaniji nadležni su regulatori ​​Ured za sigurnost proizvoda i standarde i internetski regulator Ofcom, tumači BBC. Internetske maloprodajne platforme stalno moraju provjeravati sigurnost proizvoda koje prodaju njihovi korisnici, dijelom i zbog gotovo neograničene mogućnosti pristupa.

Tijekom godina istražitelji su u internetskim trgovinama poput Amazona i kineskog Wisha pronašli čitav niz neispravnih proizvoda, uključujući električne uređaje, igračke i baterije.

eBay je sada odlučio u proces uključiti i regulatore, uz napomenu da će pristup novim alatima imati samo odabrana, pouzdana tijela, koja će “moći sama ukloniti sve unose s tržišta”. Naglašavaju da su klijentima već osigurali “opsežne sustave” prijave i da poduzimaju “proaktivne” korake kako bi uklonili zabranjene proizvode.

Uključivanje regulatora eliminira potrebu za drugom razinom odobrenja, čime se pojednostavljuje postupak, izdvajanje proizvoda postaje učinkovitije i smanjuje se rizik kupnje štetnih proizvoda, dodaju.

U početnu fazu projekta već je uključeno više od 50 regulatora iz cijelog svijeta, navode u eBayu. (Hina)