CROATIA osiguranje poljoprivrednicima isplatilo 12,6 milijuna kuna naknada za štete od suše

CROATIA osiguranje, tržišni i digitalni lider u području osiguranja, ovoga proljeća lansiralo je indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu (suše). Zahvaljujući ovom visokotehnološkom proizvodu, CROATIA osiguranje poljoprivrednicima je do sada isplatilo 12,6 milijuna kuna naknada za štete od suše.

Indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu najmoderniji je proizvod ove vrste na tržištu koji koristi naprednu tehnologiju mjerenja vlažnosti tla putem satelita, a isplata štete odvija se automatski, bez potrebe izlaska procjenitelja na teren. Isplatu je tako do sada dobilo  više od 1.000 poljoprivrednika, a 90% naknada isplaćeno je u svega dva tjedna. Prema procjenama, CROATIA osiguranje će osiguranim poljoprivrednicima isplatiti iznos od ukupno 13,7 milijuna kuna.

Suša je uslijed klimatskih promjena postala sistemski rizik za poljoprivrednike, zbog čega je indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu vrlo brzo prihvaćeno među poljoprivrednicima koji hvale brzu isplatu naknade i jednostavan proces mjerenja.

„Bez osiguranja za nas koji živimo od poljoprivrede nema ni stabilne proizvodnje, a svoje usjeve ne možemo prepustiti slučaju. Suša nam postaje sve veći problem, a ovakvog osiguranja do sada nije bilo. Dobro je što ne trebamo čekati procjenitelja nego Croatia automatski isplaćuje naknade za štetu uslijed suše pa tako možemo pokriti gubitke u proizvodnji“, rekao je Borislav Bićanić, vlasnik OPG-a iz Oštrog Vrha koji se sa svojom obitelji već više od dva desetljeća bavi poljoprivredom.

CROATIA osiguranje ovo je visokotehnološko rješenje razvila u suradnji s partnerima Swiss RE-om, jednim od vodećih svjetskih reosiguratelja, te tvrtkama Genillard&Co i VanderSaat BV, čime se priključila malom broju EU zemalja i osiguravatelja s ovakvom vrstom osiguranja.

Kako bi podržala poljoprivrednike u daljnjem razvoju, CROATIA osiguranje planira i sljedeće godine ponuditi ovaj proizvod na tržištu, kao i do sada, uz mogućnost financijske potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda i proračuna Republike Hrvatske koja pokriva do 70% premije osiguranja.