Život s pandemijom: Kako se nositi sa stresom i strahovima?

Ova godina grubo nas je podsjetila na nepredvidivu prirodu života, i unatoč tome što nema garancije da će sve biti u redu, ipak možemo odabrati kako ćemo se nositi s problemima i strahovima koji su dio naše svakodnevice

Piše: Dijana Fazlić, direktorica društva Tecumviva d.o.o.

Još jedna pandemijska godina polako prolazi, a ne možemo se ne zapitati što nam donosi Nova. Netko će reći da jedva čeka da ova grozna godina prođe, a netko samo želi da Nova ne bude gora od ove. U ovoj godini naučili smo mnogo o bolesti i smrti, o životu bez druženja, zagrljaja, stiska ruke, o empatiji, ali i agresiji, o radu od kuće i novim radnim okolinama, no nekako mi se čini da smo ponajviše naučili o sebi, a osobito kako se nosimo sa stresom i osobnim strahovima.

Razdražljivost, nemir, depresija, tjeskoba, napetost, prestrašenost, iscrpljenost, nesanica i glavobolja samo su neka od stanja koja su postala naš stalni pratitelj. Iz situacije uzrokovane pandemijom Covida jednostavno ne vidimo izlaz. Ona postaje naš sve dugotrajniji i teži pratitelj, a prvi, drugi, treći, a sada i četvrti val, učinili su da je veliki broj obitelji ostao bez jednog ili više svojih članova.

Stresni događaji samo se redaju i postaju sve učestaliji, a njihovo trajanje sve je duže i duže. Stoga cijela ova situacija, htjeli mi to ili ne, ima značajan utjecaj na naše fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje i čini nas podložnim nastanku raznih zdravstvenih poremećaja i bolesti.

KAKO REAGIRAMO U STRESNIM SITUACIJAMA

Jedan dio pojedinaca u stresnim situacijama ostane pribran i odlučan boriti se s takvim situacijama, drugi dio pojedinaca se uspaniči i pobjegne od takvih situacija, a treći dio se zamrzne i ne čini ništa. Sve ovo su automatske reakcije našeg organizma i mi ih ne možemo birati.

Neizvjesnost i strah koji osjećamo u stresnim situacijama normalan je i prirodan. Dio nas sa strahom od Covida borit će se tako što će se cijepiti, a dio nas tako što će prosvjedovati protiv mjera koje, htjeli mi to ili ne, mijenjaju naš život. Kombinacija Covida i potresa snažno nas je potresla. Osjećamo gubitak kontrole nad svojim životima, energije za borbu sa svim nedaćama imamo sve manje i sada postaje sve važnije da pronađemo način kako ju obnoviti i očuvati.

Ovo je pravo vrijeme da se podsjetimo na sve ono za što možemo biti zahvalni, a takvih je trenutaka, koliko god se mali činili, bilo mnoštvo. Budimo što zahvalniji životu ne samo za velike, već i za sve male stvari koje dobivamo na dar.

Ako smo zdravi, budimo zahvalni na tome; ako u obitelji nemamo oboljelih, budimo zahvalni na tome; ako radimo i primamo plaću, budimo zahvalni na tome; ako volimo, budimo zahvalni na tome. Zahvalnost razvija optimizam i potiče nas da mislimo na pozitivne i lijepe stvari. Mnoštvo lijepih i pozitivnih misli potisnut će one tamne i mračne, a strahovi će izblijediti.

KAKO POBIJEDITI STRAHOVE

Ova godina grubo nas je podsjetila na nepredvidivu prirodu života, i unatoč tome što nema garancije da će sve biti u redu, ipak možemo odabrati kako ćemo se nositi sa problemima i strahovima koje su dio naše svakodnevice. Poznato je da naš mozak zamišlja slike i u podsvijesti reagira na isti ili sličan način kao što reagira na podražaje iz vanjske okoline.

To je činjenica koju možemo iskoristiti da izgradimo sposobnost da se nosimo sa stresom jer nema temeljne razlike u našoj reakciji, bilo da je riječ o zamišljenoj ili stvarnoj situaciji. Mentalni trening način je kroz koji možemo usmjeriti svoje misli i pripremiti se na željenu reakciju. Zamišljanje različitih situacija omogućava nam i da osvijestimo naša postupanja u takvim situacijama, pa kada se stvarno nađemo u njima, moći ćemo lakše reagirati, smanjiti utjecaj stresa i usmjeriti svoju energiju na željeno rješenje.

Možda nećemo uspjeti iz prve, ali kao i svaki trening, i mentalni trening zahtijeva upornost i vježbu. Važno je i svaki dan pronaći razlog za smijeh. Život je u isto vrijeme i strašan, i prekrasan, i čudesan, i apsurdan, i smiješan – prepun svakakvih suprotnosti.

Ako u trenucima stresa nađemo razlog za smijeh i dopustimo mu da se dogodi, sve će biti manje strašno i brže će proći. Radost je lijek za sve strahove. Strah se javlja ako se ne veselimo životu, no ako se veselimo, strah nestaje. Život se sastoji od malih stvari, pa ako tim malim stvarima uspijemo dati kvalitetu radosti, učinak je iznenađujući!