Propisanih epidemioloških mjera drži se 84% građana

Od lipnja bilježimo porast straha građana od zaraze COVID-19 koji je u studenome na najvišoj razini od početka mjerenja. Visoka je i zabrinutost zbog jačanja drugog vala epidemije (66%) te zabrinutost za zdravlje starijih (77%).

Nakon naglog povećanja broja zaraženih, raste i strah od zaraze (od 38% u listopadu na 48% u studenom). Ove brojke najviše su od početka istraživanja o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije COVID-19 koje agencija Hendal kontinuirano provodi od ožujku. Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom studenoga.

Zabrinutost zbog jačanja drugog vala epidemije veća je nego strah od zaraze: 66% građana navodi da je zabrinuto ili jako zabrinuto zbog jačanja drugog vala epidemije što je više nego u prošlom mjesecu kada je zbog jačanja drugog vala bilo zabrinuto 59% građana. Također, zabrinutost zbog zdravlja starijih je visoka: 77% građana je zabrinuto ili jako zabrinuto za njihovo zdravlje (naspram 65% u listopadu).

RASTE NEZADOVOLJSTVO RADOM VLADE

I dalje pada zadovoljstvo radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije COVID-19: u studenom je prosječno zadovoljstvo dosadašnjim radom Vlade, ministra zdravstva i javnih službi najniže u odnosu na sva dosadašnja istraživanja: 2,44 naspram 2,64 u listopadu (te 2,79 u rujnu, 2,87 u kolovozu, 2,94 u srpnju, 3,15 u lipnju, 3,63 u svibnju, 3,75 u travnju i 4,02 ožujku). Iako je zadovoljstvo radom mjerodavnih službi nisko, ipak se većina građana (njih 84%) pridržava propisanih mjera dok njih 5% navodi kako ih se ne pridržava. U odnosu na listopad, građani se u većoj mjeri drže propisanih mjera (u listopadu ih se pridržavalo 78%, a nije pridržavalo 7% građana.

Iako građani imaju slabo povjerenje u uspješnu organizaciju školske/vrtićke godine, ono je na razini rezultata iz listopada. Povjerenje u uspješnu organizaciju školske godine na jednakoj je razini iz listopada i iznosi 30%. Predstojeća organizacija života stavlja pred roditelje nove brige. Najviše su zabrinuti zbog organizacije primarne zdravstvene skrbi (70% naspram 55% u listopadu) što je najveći porast zabrinutosti u odnosu na listopad.

Veća je zabrinutost u odnosu na listopad i oko zaraze djeteta COVID-19 (65% naspram 57% u listopadu), oko nepoštivanja epidemioloških mjera u školama/vrtićima (58% naspram 47% u listopadu), zabrinutost da je dijete u samoizolaciji, a roditelj mora na posao (55% naspram 42% u listopadu) te oko istodobne nastave i rada od kuće (42% naspram 32% u listopadu). Zabrinutost je na istoj razini kao u listopadu oko organizacije brige oko djeteta u slučaju da se i sami zaraze (50% naspram 51% u listopadu) te oko organizacije brige o djetetu u slučaju da su u samoizolaciji (48%, jednako kao u listopadu).

COVID I CIJEPLJENJE

Bez obzira na dokazan pozitivan test, 23% građana ipak smatra da su u nekom trenutku u posljednjih 6 mjeseci preboljeli COVID-19 (što je dvostruko više u odnosu na rezultate iz listopada). Čak 77% građana navodi kako poznaje nekoga tko je prebolio COVID-19 (u listopadu je to smatralo 52% građana). Što se tiče cijepljenja protiv gripe, 64% građana ne namjerava se cijepiti (61% se tako izjasnilo u listopadu), 20% se namjerava cijepiti (u listopadu je namjeravalo 18%), a 16% još ne zna (u listopadu je bilo 21% neodlučnih).