HPK upozorio na prenisku otkupnu cijenu mlijeka

Foto: FaH

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) upozorili su na nisku otkupnu cijenu mlijeka koju, kako navode, ne može nadoknaditi niti jedna potpora te poručili da je za očuvanje proizvodnje i zaustavljanje negativnih trendova nužno njezino povećanje.

Na sjednici Odbora za mljekarstvo HPK-a zaključeno je kako je sadašnja otkupna cijena mlijeka, koja se kreće od 2,5 do 2,7 kuna za kilogram, preniska te da ju je potrebno povećati ako se ne žele nastaviti negativni trendovi u toj proizvodnji.

“Otkupna cijena je jako niska i niti jedna potpora to ne može nadoknaditi”, istaknuo je predsjednik Odbora za mljekarstvo Igor Rešetar te poručio kako jedino što proizvođače može zadržat u proizvodnji je promjena cijene.

Rešetar je kazao da su najveće mljekare najavile povećanje otkupne cijene za oko 10 lipa po kilogramu, no obzirom na tržišne okolnosti i visoke cijene žitarica uljarica, kao i rast svih drugih ulaznih troškova, u HPK smatraju da je to malo te da je jedino moguće nastaviti proizvodnju uz podizanje cijene za minimalno 40 lipa po kilogramu.

Proizvođači mlijeka su se složili da je sadašnja cijena neodrživa i da će, unatoč potporama države, ta proizvodnja nastaviti padati ako proizvođači ne budu mogli osigurati kvalitetnu hranu za stoku.

Naglasili su kako se trend odustajanja od proizvodnje mlijeka i dalje nastavlja, a podaci za proizvodnju u prvih 11 mjeseci 2021. pokazuju da je proizvodnja mlijeka bila za četiri milijuna kilograma manja nego u istom razdoblju 2020. Broj mliječnih krava, kako su naveli, ostao je na istoj razini.

“Uvjereni smo kako su otkupljivači svjesni tih trendova te da će izaći u susret proizvodnji koja je sustavno uništavana proteklih godina, iako Ministarstvo poljoprivrede i Vlada koriste sve mjere i mehanizme da se proizvodnja održi i zaustave negativni trendovi”, istaknuo je Rešetar.

Podsjetio je kako stalno upozoravaju da i dalje na tržište dolaze mlijeko i mliječni proizvodi po dampinškim cijenama, čime se konkurentnost domaćih proizvođača, pored niske otkupne cijene i dalje urušava.

Odbor za mljekarstvo HPK-a pozdravio je napore Vlade da pomogne sektoru, kao i mjeru 4.1.1 “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – ulaganja u sektor mliječnog govedarstva, koja je trenutno u e-savjetovanju.

“Da bi se što više mljekara uključilo u investiranje kroz tu mjeru potrebno je visinu potpore, koja je sada previsoka i iznosi milijun eura, smanjiti na 400.000 eura, kako bi se u nju moglo uključiti veći broj proizvođača mlijeka kojima su nove investicije od presudne važnosti za daljnji opstanak i nastavak proizvodnje u konkurentnim uvjetima”, kazao je Rešetar.

Odbor za mljekarstvo je zatražio i da Ministarstvo poljoprivrede pronađe rješenje za neisplatu potpora zbog otežanog poslovanja uzrokovanog pandemijom covid-19 dijelu stočara. Naime, više stotina stočara nije dobilo potporu jer nisu predali svu potrebnu dokumentaciju, navode iz HPK te traže od resornog Ministarstva da nađe rješenje da se pomogne proizvođačima mlijeka koji nisu dobili isplatu. (Hina)