Ribarstvu kroz pet natječaja na raspolaganju 20 milijuna kuna

Foto: FaH

Sektoru ribarstva putem pet otvorenih natječaja na raspolaganju je 20 milijuna kuna, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede napominjući kako se zahtjevi za potpore predaju do 31. siječnja.

Natječaji se odnose na ulaganja u inovacije, diversifikaciju, zaštitu zdravlja i sigurnost, energetsku učinkovitost i ublažavanje klimatskih promjena te dodanu vrijednost i kvalitetu proizvoda, a njihova ukupna vrijednost iznosi 20 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Tako su u sklopu mjere I.1. Inovacije potpore namijenjene za aktivnosti uvođenja ili razvoja novih ili značajno unaprjeđenih proizvoda i opreme, postupaka, tehnika te sustava upravljanja i organizacije u ribolovu, uključujući na razini prerade i stavljanja na tržište proizvoda ribarstva, a koje provodi ili čije rezultate potvrđuje znanstveno tijelo. Natječaj je vrijedan dva milijuna kuna.

U okviru mjere I.6. Diversifikacija i novi oblici prihoda, predmet potpore su ulaganja/aktivnosti u razvoj komplementarnih djelatnosti ribara, uključujući udičarski odnosno ribolovni turizam, restorane, okolišne usluge u području ribolova, obrazovne aktivnosti o ribolovu i druge djelatnosti koje se moraju odnositi na ribarevu osnovnu poslovnu djelatnost ribolova. Ukupno je za ovu mjeru osigurano milijun kuna.

Za natječaj u sklopu mjere I.8. Zaštita zdravlja i sigurnosti  korisnici će na raspolaganju imati 5,5 milijuna kuna. Cilj natječaja su  ulaganja u ribarska plovila s namjerom poboljšanja sigurnosnih, zdravstvenih, higijenskih i radnih uvjeta.

Za dodjelu potpore kroz mjeru I.20. Energetska učinkovitost i ublažavanje klimatskih promjena predviđena su ulaganja i aktivnosti u svrhu ublažavanja učinaka klimatskih promjena i poboljšanja energetske učinkovitosti ribarskih plovila, a prihvatljivi korisnici potpore su vlasnici ribarskog plovila. Mjera je vrijedna 1,5 milijuna kuna.

Natječaj za mjeru I.22 Dodana vrijednost, kvaliteta proizvoda i korištenje neželjenog ulova vrijedan je 10 milijuna kuna, a svrha ulaganja se odnosi na sektor gospodarskog ribolova s ciljem unaprjeđenja dodane vrijednosti i kvalitete ulova. (Hina)