Proizvođačima i otkupljivačima predstavljen nacrt Programa razvoja mljekarstva

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da su predstavnike najvećih proizvođača mlijeka i otkupljivača, odnosno male i velike mljekare, informirali o smjernicama razvoja sektora mljekarstva u idućem razdoblju.

Zbog aktualnih tržišnih uvjeta u kojima se nalazi mliječni sektor, Ministarstvo poljoprivrede je, kako su naveli, u postupku izrade strateškog dokumenta pod nazivom Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030., kojim se žele postaviti smjernice za razvoj mliječnog sektora u cjelini, od primarne proizvodnje do prerade i plasiranja mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište.

Ciljevi iz nacrta Programa usklađeni su s Nacionalnom razvojnom strategijom RH do 2030. godine i Nacrtom Strategije poljoprivrede do 2030., napominju iz Ministarstva.

Također ističu kako je očekivani učinak provedbe Strategije poljoprivrede povećanje vrijednosti govedarske proizvodnje od 20 posto, a koje će se sukladno Programu ostvariti povećanjem broja muznih krava, rastom produktivnosti po grlu i po farmi te investicijama u proizvodni i prerađivački sektor.

Nakon prezentiranja nacrta Programa razvoja sektora mljekarstva, provedena je rasprava u kojoj su nazočni potvrdili da je Program obuhvatio sve dijelove mliječnog sektora te će dostaviti svoje prijedloge za izmjenom ili dopunom istog u cilju izrade što kvalitetnijeg strateškog dokumenta za daljnji razvoj proizvodnje kravljeg mlijeka u RH, navodi se u priopćenju. 

Iz Ministarstva podsjećaju da su krajem prošlog tjedna održali sastanak na istu temu i s primarnim proizvođačima mlijeka, uz naglasak na potrebi organiziranja proizvođača mlijeka u proizvođačke i sektorske organizacije.

Proizvođači su detaljno informirani o mogućnostima i prednostima uključivanja u proizvođačke i sektorske organizacije te su im prezentirana iskustva udruženih poljoprivrednika u EU.

Primarni proizvođači mlijeka su dali podršku nastojanjima Ministarstva u sustavnom provođenju mjera usmjerenima razvoju sektora te su izrazili spremnost za suradnju i udruživanje u sektorske organizacije kroz koje bi se postigla veća sigurnost i bolji položaj svih sudionika mliječnog sektora, kaže se u priopćenju. (Hina)