Dukat povećava otkupnu cijenu mlijeka

Dukat nastavlja s povećanjem otkupne cijene mlijeka svojim kooperantima pa će tako otkupna cijena od 1. travnja biti povećana za 15 lipa po litri, a od 1. svibnja za još 10 lipa po litri, najavili su iz Dukata. 

“Ta povećanja, uz ona iz siječnja i ožujka, ukupno će činiti povećanje od 50 lipa po litri”, istaknuli su iz Dukata. Na taj način, naglašavaju iz Dukata, “žele pomoći očuvanju poslovanja i egzistencije svojih farmera, a rezultirat će ulaganjem od 90 milijuna kuna godišnje u primarni sektor”.

Iz Dukata podsjećaju da su proces postupnog povećanja otkupne cijene mlijeka započeli početkom siječnja s povećanjem od 10 lipa po litri, a što je nastavljeno početkom ožujka uvećanjem za daljnjih 15 lipa. Za 15 lipa bit će uvećana i cijena litre mlijeka ponuđene u otkup od 1. travnja, dok će od 1. svibnja otkupna cijena ponovno porasti za 10 lipa, čime će se doći do ukupnog povećanja od 50 lipa po litri otkupljenog mlijeka.

“Svjesni teških uvjeta u kojima naši kooperanti posluju već dulje vrijeme, a koji su dodatno otežani velikim rastom ulaznih troškova i poremećajima na svjetskom tržištu hrane posljednjih mjeseci, te unatoč tome što smo i sami pod velikim pritiskom povećanja svih ulaznih troškova, činimo sve što je u našoj moći kako bismo kooperante podržali u proizvodnji mlijeka”, istaknuo je u priopćenju direktor Dukata Duško Glišić.

Ovo povećanje otkupne cijene mlijeka, kako je rekao, “važna je mjera pomoći farmerima s ciljem osiguranja nastavka proizvodnje na našem otkupnom području”.

Situacija u proizvodnji i preradi mlijeka je vrlo ozbiljna, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da Hrvatska nije samodostatna u primarnoj proizvodnji mlijeka, koja se urušava već godinama, istaknuo je Glišić.

“Prepoznajemo napore Vlade i resornog ministarstva koje poduzimaju kako bi pomogli farmerima te ih pozivamo na dodatni konkretni iskorak u pravcu očuvanja primarne proizvodnje mlijeka”, poručio je Glišić.

Inače, Dukat je najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj, svježe sirovo mlijeko otkupljuju u 15 županija i surađuju s 1.600 proizvođača, od kojih čak 50 posto čine vlasnici malih farmi. (Hina)