EK odobrio program potpora ribarstvu i akvakulturi vrijedan 75 milijuna kuna

Foto: FaH/Veljko Martinović

Europska komisija (EK) odobrila je Program državne potpore u ribarstvu i akvakulturi za pomoć gospodarstvu u aktualnoj pandemiji covid-19, vrijedan 75 milijuna kuna, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Program državne potpore podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture, uključujući podsektore gospodarskog ribolova na moru, slatkovodne akvakulture i marikulture te prerade proizvoda ribarstva i akvakulture s ciljem ublažavanja negativnih gospodarskih i socijalnih učinaka na sektor ribarstva i akvakulture.

Korisnici potpore mogu biti ovlaštenici povlastice za gospodarski ribolov na moru, nositelji dozvole za akvakulturu te subjekti koji obavljaju preradu proizvoda ribarstva i akvakulture prema posebnim propisima na području poslovanja s hranom.

Kako se radi o potpori za pomoć uslijed covida-19, u skladu s privremenim okvirom, jedan od osnovnih uvjeta za ostvarivanje potpore je da korisnik mora imati zabilježen pad prihoda u 2021. u odnosu na 2018. i/ili 2019. radi pandemije ili pogođenost pandemijom na neki drugi način, a koji je uzrokovao poteškoće ili nemogućnost poslovanja. Uz taj osnovni uvjet, korisnici moraju ispuniti i određene uvjete specifične za sektor kojemu pripadaju.

Uvjeti, kriteriji i način dodjele potpore, kako navode, propisuju se pravilnikom kojeg će Ministarstvo poljoprivrede donijeti u idućih 14 dana.

Iz Ministarstva podsjećaju da je takav program državne potpore, na zahtjev Hrvatske, EK prvi put odobrio za 2020., i to na temelju Privremenog okvira za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji covid-19, putem kojeg je hrvatskim ribarima isplaćeno 30 milijuna kuna.

Iz EK su izvijestili kako je cilj programa odgovoriti na potrebe korisnika za likvidnošću i pomoći im da nastave s poslovanjem tijekom i nakon pandemije. Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima Privremenog okvira.

Konkretno, potpora neće premašiti 345.000 eura po korisniku i dodijelit će se najkasnije 30. lipnja ove godine. Komisija je stoga zaključila da je mjera nužna, primjerena i proporcionalna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice. (Hina)