Marić: Nema psihoze pojačane kupnje, police su pune

Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade RH (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)

Podaci Ministarstva financija pokazuju da nema poremećaja i značajnijih odstupanja u ponašanju potrošača tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja u smislu pojačane kupnje pod utjecajem rata u Ukrajini i straha od nestašica. Tome svjedoče podaci o fiskalizaciji računa i poreznim prihodima, rekao je jučer nakon sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić koji ne očekuje nikakve prekide u opskrbnim i distribucijskim lancima.

“Ne bi trebalo doći ni do kakve oskudice i nestašice. Na svim policama je dovoljno svega, osim ako je roba na jakoj akcijskoj cijeni kod čega je uobičajeno da se polica brže isprazni”, rekao je Marić. Smatra dobrim da i maloprodajni lanci šalju takvu vrstu poruka, “kako se ne bi stekao dojam da samo Vladini dužnosnici pokušavaju umiriti javnost”.

Najavio je da će s trgovcima otvoriti i temu “inflatornih pritisaka” te da je logika snižavanja stopa PDV-a doprinijeti smanjenju pritiska na porast cijena, a kod nekih, kako je rekao, “očekujemo i snižavanje”.

Podsjeća da na cijene ne utječu samo porezi, ali da to nije alibi za neopravdano dizanje cijena. Od trgovaca očekuje da snižavanja stopa PDV-a “preliju tamo gdje je originalno i ciljano, a to su potrošači”. 

Što se tiče ispunjavanja svih mjera iz Akcijskog plana za sudjelovanje RH u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II), rekao je da Vlada “s punim elanom i tim rezultatima” ide dalje prema europskim institucijama u iščekivanju konvergencijskog izvješća početkom lipnja. Očekuje da će to izvješće biti pozitivno.

Naglasio je da cilj uvođenja eura 1. siječnja 2023. ostaje, uz ispunjenje svih obveza. (Hina)