Analiza online potražnje u CEE regiji: kupci se vraćaju tradicionalno najpopularnijim proizvodima

Nakon snažnih reakcija potrošača na početak sukoba u Ukrajini i velikih povećanja cijena goriva, novi podaci o online potražnji u analiziranim državama srednje i istočne Europe pokazuju velike sličnosti u ponovnom povećanju zanimanja potrošača za tradicionalno najpopularnijim proizvodima.

Nakon nekoliko mjeseci stagnacije, u svim analiziranim državama, na Jeftinije.hr su primijetili značajno povećanje potražnje u tradicionalno najtraženijim online kategorijama proizvoda poput televizora, pametnih telefona, vrtnog alata i bijele tehnike. Podaci ukazuju na to da se nakon osjetnih turbulencija, stagnacije pa čak i pada potražnje uzrokovane vanjskim faktorima, tržište e-trgovine ubrzano vraća u svoje uobičajene okvire. 

Kod hrvatskih je potrošača ta sličnost u pretraživanjima u odnosu na druge države CEE regije bila najočitija u kategorijama televizora za kojima je potražnja porasla za 50% u samo tjedan dana te za pametnim telefonima koji su bili gotovo 30% traženiji nego tjedan ranije.

Dvije spomenute kategorije bile su među najtraženijima i kod naših susjeda: u Sloveniji je potražnja za televizorima bila jednaka Hrvatskoj dok je potražnja za mobitelima porasla za 32%. Slično zanimanje primijećeno je i kod srpskih potrošača kod kojih je primjetno i značajno povećanje za vrtnim alatom – potražnja za kosilicama porasla je za 52% dok su motokultivatori bili 40% traženiji nego tjedan ranije.

Sličnu situaciju pokazuju i podaci o pretraživanjima kod čeških, slovačkih i mađarskih potrošača. Mobiteli, televizori, automobilske gume, vrtni alati jedni su od najtraženijih proizvoda u svim spomenutim državama.

Mala anomalija u usporedbi s ostalim analiziranim državama primijećena je u Češkoj i Slovačkoj u kojima je u posljednjih sedam dana eksplodirala potražnja za štednjacima – u Slovačkoj su bili traženiji čak 473% više nego tjedan ranije, a u Češkoj gotovo jednako visokih 417%. Za pretpostaviti je da je ogromno povećanje potražnje posljedica prilagodbe potrošača visokim cijenama energenata koje nisu zaobišle ni dvije spomenute države.