Šampionska titula i tri nove zlatne medalje za frankovke iz Belja

Vina Belje su osvojila šampionsku titulu i tri zlatne medalje na velikom međunarodnom ocjenjivanju vina posvećenom frankovkama

Značaj Baranje za proizvodnju frankovke još jednom je potvrđen velikim uspjehom frankovki Vina Belje na Kékfrankos Grand Tastingu 2022. Titulu šampiona s osvojenih 95 bodova zaslužila je premium frankovka berbe 2012, a Goldberg frankovka 2012, premium frankovka 2009. i premium frankovka 2019. su osvojile zlatne medalje pa se Vina Belje s ovog ocjenjivanja vraćaju sa šampionskom titulom i tri zlatne medalje.  

U zadnjih godinu dana ovo je treća šampionska titula za frankovke Vina Belje pri čemu su frankovke iz berbe 2012. na brojnim ocjenjivanja u zemlji i inozemstvu do sada osvojile više od 20 zlatnih medalja.

Za premium frankovku berbe 2012. posebno je važna i zlatna medalja s ovogodišnjeg Berliner Wine Trophy-a najvećeg svjetskog ocjenjivanja vina pod okriljem OIV-a (Međunarodne organizacije za vinarstvo i vinogradarstvo).

Marijan Knežević, glavni enolog Vina Belje, za osvojene medalje kaže: “Ciljano smo na ocjenjivanje poslali vina različitih godišta, od mlade frankovke iz berbe 2019. do one zrele i odležane iz berbe 2009., kako bismo i na ovom specijaliziranom ocjenjivanu ponajboljih frankovki Srednje Europe pokazali da frankovka iz hrvatske Baranje može biti prestižno vino najviše kvalitete s potencijalom za dugo čuvanje. Visoki bodovi za svaku od naših frankovki pokazali su da je riječ o iznimnim vinima izraženog terroirskog karaktera neovisno o tome da li je riječ o vinima koja su godinama odležavala u podrumu ili novim berbama koje su kratko vrijeme na tržištu. Posebno smo ponosni na frankovku iz berbe 2012., jedne od najboljih berbi u našoj povijesti, koja je još jednom pokazala svu svoju raskoš i osvojila šampionsku titulu za kvalitetu. Uz graševinu, i frankovka je autentična sorta našeg podneblja koja uistinu zaslužuje poseban status u vinogradima Slavonije i Podunavlja. Vina Belje su jedan od najvažnijih proizvođača frankovke u Republici Hrvatskoj pa su ove medalje za kvalitetu posebno važne za daljnju promociju frankovke, i na domaćem i međunarodnom tržištu.“

Kékfrankos Grand Tasting 2022. drugu godinu za redom se organizira u Mađarskoj, a ove godine na ocjenjivanju je bilo 122 frankovke iz sedamdeset dva vinska podruma iz sedam zemalja. Kako ističu organizatori ocjenjivanja riječ je o sorti u koju posebno cijene i promoviraju proizvođači iz srednje Europe jer upravo u njihovim vinogradima frankovka pokazuje svoje najbolje lice.