Vučković s predstavnicima mljekarskog sektora o stanju i mjerama pomoći tom sektoru

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sastala se s predstavnicima proizvođača i prerađivača mlijeka s kojima je razgovarala o aktualnom stanju u sektoru mljekarstva, a s ciljem opstanka proizvodnje i mljekarskih farmi, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede. 

“U prvom redu, razgovaralo se o mogućnostima podrške za osiguravanje opstojnosti ovog sektora, u tom kontekstu rečeno je da će javni sektor i svi dijelovi lanca, od proizvođača preko prerađivača do trgovaca, zajednički raditi na iznalaženju dodatnih mogućnosti kako bi se spriječio pad broja mliječnih krava”, navodi  Ministarstvo u priopćenju o jučer održanom sastanku. 

Predstavnici mljekarskog sektora iznijeli su svoje viđenje trenutnih okolnosti, problematizirajući povećanje cijena inputa u proizvodnji, nedostatak radne snage, kao i tržišne poremećaje s kojima se svakodnevno susreću te su izrazili bojazan od potencijalnih daljnjih povećanja cijena energenata. Pozitivnim su ocijenili dosadašnje potpore i mjere pomoći koje poduzima resorno Ministarstvo, prenosi se u priopćenju.

Predstavnici Ministarstva su kazali kako će u idućem razdoblju “prioritizirati jačanje lanaca proizvodnje i opskrbe hranom na svim budućim investicijskim natječajima” te je najavljen nastavak dijaloga i međuresorni sastanci u cilju jačanja konkurentnosti sektora i veće otpornosti na krize kojima je izložen.

Ministarstvo poljoprivrede u priopćenju navodi da je kroz Program ruralnog razvoja, putem proizvodno vezanih potpora za krave u proizvodnji mlijeka, osiguralo financijsku omotnicu u iznosu većem od 149 milijuna kuna, za krave dojilje više od  48 milijuna kuna, dok je ukupna proizvodno vezana potpora za stočarstvo 326 milijuna kuna.

Za dobrobit životinja u sektoru govedarstva ukupan iznos raspoloživih sredstava viši je od 121 milijun kuna, a kroz potpore male vrijednosti za mliječne krave izdvojeno je 51 milijun kuna. 

U tijeku je i natječaj vrijedan 30 milijuna kuna za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva, a u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te povećanja plodnosti tla.

Riječ je o nastavku ulaganja u sektor mliječnog govedarstva, s obzirom da su prihvatljivi isključivo korisnici koji su podnijeli zahtjev za potporu za prihvatljiva ulaganja na natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” – ulaganja u sektor mliječnog govedarstva, navode iz resora poljoprivrede.

Također, završeno je javno savjetovanje za nacrt programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030., koji sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere koje će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u idućem razdoblju, zaključuje se u priopćenju.

Inače, nacrt programa razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine bio je u javnoj raspravi od 9. ožujka do danas, 10. svibnja. 

Taj je program strukturiran kroz tri strateška cilja – povećanje broja krava u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka te osiguravanje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta i trženja mlijeka, a Ministarstvo je u samom nacrtu procijenilo da bi se njegovom realizacijom povećala populacija krava mliječnih i kombiniranih pasmina, a ukupna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj bila na razini 700 milijuna litara 2030. godine. (Hina)