Vindija i 94 lička mljekara sklopili ugovor, cijenu transporta sufinancira županija

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je Hini iz Vindije.

Dvije su otkupne stanice – u Brinju i Otočcu, odakle se mlijeko na teret Vindije odvozi u Varaždin, dok će prikupljanje mlijeka po terenu i njegovu dostavu do Brinja i Otočca organizirati i sufinancirati županija, u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede.

Županijska pročelnica za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović rekla je Hini da odluku Ministarstva o sufinanciranju prijevoza mlijeka za sada nemaju, ali da postoji načelni dogovor te je županija preuzela ukupni teret.

“Po prvim procjenama bit će to trošak između 80 i 90 tisuća kuna mjesečno, što je županijska skupština neki dan osigurala iz proračuna, sve da bismo spasili stotinjak gospodarstava”, rekla je Rukavina Stilinović i naglasila da se radi o privremenoj mjeri.

Trajno rješenje je ili naći mljekaru koja proizvodi visokovrijedne i skupe sireve pa im trošak udaljenijeg prijevoza “neće ubijati profit” ili otvoriti mljekaru u županiji.

“Za obje opcije postoji interes, zainteresirani su proizvođači iz Istre i s Paga i ministarstvo će poduprijeti gradnju mljekare s milijun eura”, dodala je Rukavina Stilinović.

Vindija ima u Hrvatskoj kooperantsku mrežu od preko 1.000 gospodarstava, spremna ju je i dalje širiti, a za postignuti dogovor s 94 lička mljekara ocjenjuje da doprinosi razvoju poljoprivrede čitave Ličko-senjske županije i očuvanja stočnog fonda.

Sa svim proizvođačima ugovorene su ujednačene osnovne cijene, a ukupna će ovisiti o kemijskim i mikrobiološkim parametrima kvalitete, postotku mliječne masti, udjelu proteina te o mikrobiološkoj kvaliteti.

“Beskompromisna kvaliteta je ključna odlika i zaštitni znak svih proizvoda varaždinske Vindije, pa i mlijeko s ličkih pašnjaka prolazi striktnu i detaljnu kontrolu kvalitete, te je ona zadovoljavajuća”, kažu u Vindiji.

Do ovog mjeseca većina ličkih mljekara bili su kooperanti riječkog PIK-a, ali se on povukao s tržišta. Bilo je 180 kooperanata. Najmanje 60 farmi nije zasad sklopilo ugovor s Vindijom zato jer imaju telad i nemaju višak mlijeka, pa se očekuje da će malo-pomalo rasti broj Vindijinih ličkih kooperanata. (Hina)