Nestle šalje u SAD 1,5 milijuna kutija adaptiranog mlijeka za dojenčad

Foto: Christoph Hardt /DPA/PIXSELL

Švicarska prehrambena tvrtka Nestle osigurala je SAD-u dodatnih 1,5 milijuna kutija hrane adaptiranog mlijeka za dojenčad kako bi ublažila nestašicu, objavila je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

Od srpnja do listopada Nestle će u SAD, zahvaljujući ublaženim propisima o uvozu, poslati Gerber Good Start Gentle iz Meksika, a od lipnja do listopada NAN Supreme Pro 1 i Supreme Pro 2 iz Njemačke.

Na američkom tržištu bit će tako od ljeta dostupno oko 1,3 milijuna kutija Gerber Good Start Gentlea ukupne težine oko 1,1 milijun kilograma i gotovo 250 tisuća kutija NAN Supreme Pro 1 i Supreme pro 2 težine oko 800 tisuća kilograma.

Američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi sada procjenjuje mogućnost što brže dopreme hrane u SAD-u, poručili su iz FDA.

Nestle je u svibnju SAD-u isporučio Gerber Good Start Extensive iz Nizozemske i Alfamino iz Švicarske, istaknuvši da su ti proizvodi prioritet budući da su namijenjene bebama alergičnima na proteine u kravljem mlijeku.

Kompanija je tada dodala da tvornice adaptiranog mlijeka za dojenčad rade punim kapacitetom, naglasivši i da je poboljšala njihovu dostupnost prodavačima, internetskim trgovinama i bolnicama.

Ponuda prilagođenog mlijeka za dojenčad u SAD-u naglo je smanjena u veljači nakon što je Abbott Nutrition, najveći američki proizvođač, zatvorio tvornicu u Michiganu i povukao najpopularnije formule zbog kontaminacije bakterijom povezanom sa smrti kod beba.

Kako bi riješila problem nestašice, FDA je pozvala proizvođače diljem svijeta da izvoze dojenačku hranu u SAD. Britanski Kendal Nutricare poslao je u SAD do lipnja oko dva milijuna kutija Kendamila.

Bijela kuća priopćila je nedavno da će doniranim letovima United Airlinesa stići više od osam milijuna bočica dojenačke hrane Bubs Australia iz Australije i Kendamila iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Američki vojni zrakoplov nedavno je iz Njemačke u Indianapolis dopremio 39 tisuća kilograma prilagođene hrane za dojenčad, napominje dpa. (Hina/dpa)