Vindija najavila sedmo povećanje otkupne cijene mlijeka ove godine

Vodeća domaća prehrambena kompanija Vindija od 1. kolovoza povećat će otkupnu cijenu mlijeka svojim farmerima. Vindijini će kooperanti tako dobivati dodatnih 0,15 kuna više po litri predanog mlijeka, a povećanje se odnosi na otkupnu cijenu kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka. U posljednjih osam mjeseci, ovo je ukupno sedmo korigiranje cijena od strane Vindije kao otkupljivača, čime je ukupno povećanje otkupne cijene povećano za 80 lipa po litri mlijeka.   

U svjetlu povećanja cijena energenata, žitarica i uljarica, Vindija ovom poslovnom odlukom nastavlja podupirati domaću poljoprivrednu proizvodnju kao i cjelokupno gospodarstvo zemlje. Nakon povećanja otkupne cijene mlijeka u travnju i zatim u svibnju, zbrojivši novo povećanje cijene Vindija će na godišnjoj razini izdvojiti dodatnih 109 milijuna kuna.

„Previranja na tržištu nastavljaju pred hrvatske farmere postavljati složene izazove, a mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojima kontinuirano surađujemo dodatno su pogođena povećanjima cijena energenata i žitarica. Unatoč tome što se poskupljenja odražavaju i na cijelu našu prerađivačku industriju, svojim kooperantima želimo olakšati ovo turbulentno razdoblje i svakodnevno zajedno pokušavamo pronaći modele i rješenja kojima ćemo dodatno optimizirati domaću proizvodnju mlijeka. Tako i ovo novo povećanje otkupne cijene mlijeka vidimo kao potrebnu podršku za nastavak domaće proizvodnje, koja je u trenutnoj globalnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, ključ sigurnosti i stabilnosti gospodarstva naše zemlje. Proizvodnja mlijeka je u Hrvatskoj u višegodišnjoj stagnaciji, a najnovije okolnosti dodatno opterećuju cjelokupni lanac kako primarne proizvodnje, tako i prerade mlijeka. Svjesni smo da dodatno povećanje i 109 milijuna kuna na godišnjoj razini koje ćemo izdvojiti za kooperante, ne može u potpunosti pokriti enormni rast troškova primarnih proizvođača. S obzirom na to da su i naše unutarnje rezerve nas kao kompanije iscrpljene, a sveukupna nedostatna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pokriva manje od polovice potreba, bez uključivanja države bit će teško trajno osnažiti domaću poljoprivrednu proizvodnju“, rekao je predsjednik Uprave Vindije, Nenad Klepač.

Vindija je jedina mljekara u Republici Hrvatskoj koja organizirano otkupljuje kravlje, kozje i ovčje mlijeko pa će novim povećanjem biti uključeni proizvođači svih vrsta mlijeka. Dosadašnjoj brojci od preko 1000 gospodarstva od kojih Vindija otkupljuje mlijeko, prošlog se mjeseca pridružilo i 109 farmera Ličko-senjske županije s kojima je Vindija postigla dogovor o otkupu. Kroz očuvanje stočnog fonda i poslovanja farmera u tom ruralnome području, Vindija je dala dodatan doprinos stabilizaciji domaće mljekarske proizvodnje, koja je u trenutnoj situaciji tržišne nestabilnosti, jedan od važnih nositelja razvoja hrvatske poljoprivrede i gospodarstva.