Zbog poboljšanja stanja na tržištu vina, ukinute dvije krizne mjere

S obzirom da se stanje na domaćem tržištu vina popravilo, Vlada je kroz izmjene i dopune Nacionalnog programa pomoći sektoru vina ukinula provedbu kriznih mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je na sjednici Vlade da je Ministarstvo u cilju efikasnije primjene Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019. do 2023. pristupilo izradi nacrta četvrtih izmjena i dopuna programa. 

Kako je navela, izmjenama i dopunama prestaje provedba kriznih mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, jer se stanje na tržištu vina, koje je bilo posljedica dviju pandemijskih godina, popravilo kroz dvije jako dobre turističke sezone, a višak vina koji je tada akumuliran riješen je i kroz dvije navedene mjere.

Takožer, kako je navela ministrica, radi efikasnije provedbe Nacionalnog programa u financijskoj godini 2022. i 2023. mjere će se provoditi bez povećanog intenziteta potpore, uz izmijenjene kriterije za rangiranje u mjeri Restrukturiranje i konverzija vinograda i mjeri Ulaganja u vinarije.

Naime, zbog velikog broja prijava podnesenih na javni poziv za dodjelu sredstava pomoći za te dvije mjere, koji je dijelom uvjetovan povećanim intenzitetom potpore, raspoloživa sredstava Nacionalnog programa nisu dostatna, zbog čega se u obje mjere sada uvodi novi kriterij bodovanja za one korisnike koji po prvi puta sudjeluju u pojedinoj  mjeri.

Nadalje, metoda za definiranje troškova u mjeri Restrukturiranje i konverzija vinograda uređuje se na način da se primjenjuje metoda standardne veličine jediničnih troškova te će se znatno ubrzati i pojednostaviti postupak obrade.

Inače, ukupna sredstva za 2022. godinu u iznosu od 83,19 milijuna kuna planirana su u državnom proračunu i nisu mijenjana u odnosu na 2021. godinu. Pritom je iz proračuna planiran iznos od 1,95 milijuna kuna, a EU potpore iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi 81,24 milijuna kuna. (Hina)