Potrošnja u maloprodaji porasla 17. mjesec zaredom

U Hrvatskoj je u lipnju potrošnja u maloprodaji porasla 3,8 posto na godišnjoj razini, ojačavši već 17. mjesec zaredom, ali sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u lipnju pala 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine ojačala 3,8 posto.

Potrošnja na godišnjoj razini raste neprestano od veljače 2021. godine, već 17. mjesec zaredom, no u lipnju je rast bio sporiji nego u svibnju, kada je iznosio 4,3 posto.

„Na navedena kretanja upućivali su i podaci o fiskalnim računima, prema kojima se nominalna vrijednost prometa u trgovini na malo u lipnju povećala 16,3 posto godišnje, podržana zasigurno i povećanom turističkom potrošnjom. S druge strane, na usporavanje godišnje stope rasta upućivali su pokazatelji potrošačkog optimizma, koji su u lipnju zabilježili pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U lipnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao 5,2 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao 0,3 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih šest mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Rast potrošnje u lipnju ukazuje na nastavak rasta gospodarstva u drugom tromjesečju.

„Posljednji podaci zaokružili su statistiku ovog pokazatelja za drugo tromjesečje. Nakon rasta od 1,4 posto u prvom tromjesečju, realan promet u trgovini na malo u razdoblju od travnja do lipnja viši je za 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. Stoga tijekom drugog tromjesečja možemo očekivati i razmjerno snažan doprinos osobne potrošnje gospodarskom rastu”, navode analitičari RBA.

U prvom je tromjesečju bruto domaći proizvod porastao 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je bio četvrti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

„Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, po umjerenim stopama nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti”, navode analitičari RBA.

Očekuju dobru turističku sezonu i dvoznamenkastu stopu rasta kako fizičkih, tako i financijskih pokazatelja, što će pozitivno utjecati na potrošnju.

„To će zasigurno doprinijeti očuvanju raspoloživog dohotka te tako utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja”, zaključuje se u analizi RBA. (Hina)