Dukat ponovno podiže otkupnu cijenu mlijeka

Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi puta u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

S najnovijim povećanjem od 15 lipa po litri, otkupna cijena mlijeka bit će za ukupno 95 lipa veća od početka ove godine, navodi se u priopćenju Dukata, objavljenom u četvrtak.

U odnosu, pak, na listopad prošle godine, otkupna cijena mlijeka bit će veća za 40 posto.

„Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo ukupno 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata”, poručio je u priopćenju direktor Dukata Duško Glišić.

No, dodao je i da prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače.

„Kao najveći otkupljivač i vodeći prerađivač mlijeka čvrsto stojimo uz naše kooperante i činimo sve kako bismo očuvali njihove farme, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima“, poručio je Glišić.

Dodao je kako vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja i tako održati proizvodnju mlijeka na hrvatskim farmama.

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za gotovo 30 posto, a posebno je alarmantan podatak da se domaćom proizvodnjom mlijeka podmiruje manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom, zaključuje se u priopćenju. (Hina)