Berba kukuruza u Francuskoj na pola puta, urod znatno slabiji

Francuski poljoprivrednici prikupili su do početka tjedna već polovinu ovogodišnjeg uroda kukuruza, priopćila je u petak državna agencija za poljoprivredu FranceAgriMer, ali urod će zbog suša biti najmanji u nekoliko desetljeća.

Berba dobro napreduje budući da je u prethodnom tjednu obrano 26 posto kukuruza i daleko je ispred istog prošlogodišnjeg tjedna kada je obrano samo dva posto, navodi ured u izvješću o usjevima žitarica.

Poljoprivrednici su krenuli u polja rano, već krajem kolovoza, zahvaljujući iznimno vrućem i suhom ljetu koje je ubrzalo rast biljaka, pa su za 28 dana ispred prošle godine i 18 dana ispred petogodišnjeg prosjeka, objavio je FranceAgriMer.

No, visoke temperature smanjile su potencijalne prinose i ministarstvo poljoprivrede očekuje najslabiji urod od 1990. godine.

Procjenjuje se da je samo 41 posto kukuruza ubranog prošlog tjedna u dobrom ili odličnom stanju, što je nova najniža razina od 2011. kada je FranceAgriMer počeo pratiti proizvodnju. U pretprošlom tjednu udio kvalitetnog kukuruza iznosio je 43 posto.

Stočari pozorno prate podatke o slabijoj berbi u Francuskoj i drugim europskim zemljama budući da kukuruz koriste u prehrani stoke.

Uvoz iz Ukrajine, glavnog dobavljača kukuruza za Europsku uniju, smanjen je zbog ruske invazije. (Hina/Reuters)