Berba duhana ukazuje na dobru kvalitetu i solidan prinos

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Unatoč izazovnoj proizvodnoj godini, obilježenoj ekstremnim vremenskim uvjetima i višestrukim rastom proizvodnih troškova, posebno energije, berba duhana do sada ukazuje na dobru kvalitetu i solidan prinos, poručeno je s 22. Dana polja u organizaciji Hrvatskih duhana, najvećeg domaćeg otkupljivača duhana na području Podravine i Slavonije iz sastava BAT grupe.

Obilježavanje 22. Dana polja Hrvatski duhani slave 65 godina organizacije proizvodnje duhana, čemu su nazočili ministrica poljoprivrede Marija Vučković, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok. 

Na skupu je zaključeno da je unatoč velikim izazovima ove godine, proizvodnja duhana pokazala kako je jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj.

Stabilni uvjeti proizvodnje i siguran otkup svih proizvedenih količina, financijsko praćenje kroz sve faze proizvodnje, poticanje investicija u povećanje produktivnosti proizvodnje, ali i fokus Hrvatskih duhana na održivost proizvođača osiguravaju oko 300-tinjak proizvođača duhana u sustavu Hrvatskih duhana kvalitetne uvjete proizvodnje i sigurnost, priopćeno je iz te kompanije. 

“Prošle godine nitko nije mogao predvidjeti višestruko povećanje troškova, koje je dovelo u pitanje opstojnost čitave proizvodnje. No, kao i uvijek dosad, zajednički pronalazimo rješenja i to je naša najveća snaga. Na prve naznake povećanja troškova početkom godine pokrenuli smo dijalog s proizvođačkim udrugama i Ministarstvom poljoprivrede i mogu svima zahvaliti na konstruktivnom doprinosu”, izjavio je direktor Hrvatskoh duhana Imad Ud-din Muhammad.

Po njegovime riječima, rezultat je još jedna uspješna sezona, u kojoj su pokazali da imaju znanja i odlučnosti izvući najbolje u kriznim uvjetima.

“Sačuvali smo opstojnost proizvodnje, duhan je dobre kvalitete, a vrijednost berbe će zbog značajnog povećanja otkupne cijene na što smo spremni biti rekordna. Svi smo zajedno pokazali koliko je proizvodnja duhana važna za proizvođače i za ovaj kraj, za BAT, ali i za ukupnu hrvatsku poljoprivredu. Naše inzistiranje na osiguravanju stabilnih uvjeta u proizvodnji i na postizanju maksimalne efikasnosti i kvalitete jamči održivost proizvodnje i to ćemo u idućem razdoblju dodatno pojačati. Uložit ćemo još više napora u povećanje energetske efikasnosti i smanjenje upotrebe plina. Istovremeno očekujemo podršku Ministarstva poljoprivrede u održanju ostalih proizvodnih troškova pod kontrolom”, naglasio je Muhammad.

Iako berbu usporava velika količine vode u poljima, u Hrvatskim duhanima očekuju uspješan završetak berbe u idućim tjednima prije sezone jutarnjeg mraza. 

“Bez dodatnog angažmana BAT-a u situaciji višestrukog povećanja troškova proizvodnje, proizvođači bi teško izdržali ovu godinu, a želim zahvaliti i Ministarstvu poljoprivrede na konstruktivnoj podršci. Proizvodnja duhana važna je karika BAT-ovog lanca vrijednosti”, istaknuo je generalni direktor BAT-a Adrije Zvonko Kolobara.

Napomenuo je i da je BAT usred velike transformacije poslovanja, pri čemu je u samom središtvu Hrvatska.

“Investirali smo više od 600 milijuna kuna u proizvodnju novih kategorija proizvoda, grijanih duhanskih proizvoda, a ukupno 1,1 milijardu kuna od preuzimanja TDR-a 2015. godine. Gotovo cijeli taj iznos su investicije u proizvodnju u tvornicu u Kanfanaru i u proizvodnju duhana u Slavoniji i Podravini. Hrvatska je postala proizvodno i distributivno središte za EU, kako za uređaje novih kategorija iz logističkog HUB-a u Rijeci, tako i za duhan, iz logističkog HUB-a u Pitomači, iz kojeg se duhanom snadbijevaju tri BAT-ove europske tvornice”, rekao je Kolobara.

U sklopu Dana polja, najboljim proizvođačima duhana tradicionalno je dodijeljena i nagrada Duhanac. Duhanac za najveći proizvedeni volumen pripala je Mihaelu Čolaku, za najveći ostvareni prinos nagrađen je Dražen Nađaković, za najbolju kvalitetu Dario Mak, za najproduktivnijeg proizvođača nagrađen je Dalibor Pekić, za tehnološki najinovativnijeg proizvođača Ivan Martinušić, a po prvi put je dodijeljen i Duhanac za najproduktivniju proizvođačicu duhana koji je osvojila Davorka Ontl. 

U sklopu obilježavanja Dana polja realizirana je izložba ”65 godina najbolje organizirane poljoprivredne proizvodnje” na kojoj je u fokus stavljen visok standard održivosti u svakoj fazi proizvodnje duhana, zaključuje se u priopćenju. (Hina)