Cromaris planira u ovoj godini ostvariti 100 milijuna eura prihoda

Cromaris ove godine planira ostvariti prihode od 100 milijuna eura, kazao je predsjednik uprave Ivan Leko, ustvrdivši kako je tvrtka na putu da 2023. godine postane najveći svjetski proizvođač organske bijele ribe.

Tvrtka kontinuirano raste u prodanim količinama i prihodima, rekao je Leko napominjući kako su 2020. i 2021. bile izazovne pandemijske godine no to nije zaustavilo rast, odnosno zadržan je kontinuitet rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja. 

Uz to je nastavljen intenzivan investicijski ciklus dosad vrijedan više od 1,5 milijardi kuna, rad na razvoju novih vrsta i širenje na nova tržišta.

Proizvodnjom od gotovo 12,5 tisuća tona bijele ribe, Cromaris je, kako je istaknuto tijekom današnjeg posjeta novinara toj tvrtki, lider hrvatske marikulture i šesta kompanija u svijetu u uzgoju brancina i orade.

Cromaris je osnovala Adris grupa 2009. godine, a broj zaposlenih od tada je porastao više od četiri puta, odnosno danas zapošljava više od 600 radnika, uglavnom iz Zadra i okolice, od čega je više od dvadeset posto s otoka.

U odnosu na prije 13 godina danas tvrtka ostvaruje 12 puta veću proizvodnju ribe te 17 puta veći prihod.

Cromaris ima sedam uzgajališta i jedno od najmodernijih mrjestilišta za brancin i oradu u Europi te suvremeni pogon prerade. Vertikalno je integrirana kompanija “od mora do stola”, što osigurava sljedivost u svim fazama proizvodnje – od vlastitog mrjestilišta, uzgoja, gdje se koristi vlastita receptura riblje hrane, pa do prerade i otpreme.

Proizvodni portfelj čine svježa riba – prvenstveno orada, brancin i hama te od 2021. godine gof i zubatac, kojeg uzgaja jedini u svijetu.

Cromaris je izrazito izvozno orijentirana tvrtka, kazao je Leko navodeći kako na inozemnim tržištima ostvaruje 89 posto količinske prodaje i isto toliko prihoda od prodaje.

Izvozi na većinu EU-ovih tržišta – glavninu na talijansko, a odnedavno i na španjolsko, nakon talijanskog drugo najvažnije svjetsko tržište bijele ribe.

Tijekom posjeta novinari su obišli Cromarisovo uzgajalište Lavdara, otvoreno lani u kojem se uzgaja brancin, orada i hama. To uzgajalište zapošljava deset djelatnika i investicija je vrijedna 39 milijuna kuna. Kapacitet uzgoja je 2.000 tona ribe godišnje u 40 kaveza.

U proteklih godinu dana investirano je i u novo skladište gotovih proizvoda u Gaženici, vrijedno 22 milijuna kuna, u novi proizvodni pogon za proizvode dodane vrijednosti također u Gaženici vrijedan 19,5 milijuna kuna.

Prije tri tjedna počela investicija na solarnoj elektrani snage 700 kW u pogonu u Ninu. Investicija je vrijednu pet milijuna kuna i osigurat će 10 posto ukupnih potreba Cromarisa za električnom energijom.

Leko je istaknuo i Cromarisov doprinos ukupnom razvoju i održivosti industrije. Rekao je da je Cromaris prva tvrtka u industriji koja je objavila godišnje izvješće o održivosti i dala primjer odgovornog poslovanja ostalim proizvođačima brancina i orade u svijetu. (Hina)