Nestle najavio ulaganje u novi proizvodni pogon u Ukrajini

Foto: Christoph Hardt /DPA/PIXSELL

Švicarski prehrambeni koncert Nestle najavio je ulaganje 40 milijuna švicarskih franaka u otvaranje novog proizvodnog pogona u zapadnoj Ukrajini. Nestle je tako jedna od rijetkih međunarodnih kompanija koja je najavila nova ulaganja u Ukrajinu nakon početka ruske invazije u veljači ove godine, primjećuje Reuters.

“Ovo je važan potez za Nestle, poduzet u vrlo izazovnom vremenu za Ukrajinu”, rekao je glavni izvršni direktor Nestlea za tržište jugoistočne Europe Alessandro Zanelli. “Cilj nam je uspostaviti prehrambeno i kulinarsko središte, osiguravajući nova radna mjesta i podmirujući potrebe Ukrajinaca i svih europskih građana proizvodima visoke kvalitete”, istaknuo je Zanelli.

Ruska invazija snažno je uzdrmala ukrajinsko gospodarstvo kojem se, prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda, u ovoj godini predviđa pad za 35 posto. Posljednjih tjedana prekid isporuke električne energije proširio se diljem zemlje nakon što je Rusija intenzivirala napade na ukrajinska elektroenergetska postrojenja, podsjeća Reuters.

Nestle već ima oko 5.800 zaposlenika u Ukrajini, a planira otvoriti 1.500 novih radnih mjesta u novom proizvodnom pogonu u Smolyhivu u regiji Volyn.

Nova tvornica namijenjena je povećanju proizvodnje hladnih umaka, začina, juha i instant hrane, kojima bi se opskrbljivalo domaće tržište i tržišta u Europi. (Hina/Reuters)