S radom započela Cromarisova fotonaponska elektrana

Cromaris je izvijestio da je s radom počela njegova nova fotonaponska elektrana na krovu pogona mrjestilišta u Ninu, investicija vrijedna gotovo pet milijuna kuna.

Fotonaponska elektrana koja omogućuje izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu, s kapacitetetom 700 kilovata zadovoljava 20 posto potreba za električnom energijom mrjestilišta, kaže se u priopćenju.

“Okretanje održivijim rješenjima naša je strateška odrednica, preduvjet razlikovnosti i zadržavanja liderske pozicije u industriji. Globalnim izazovima održivosti odgovaramo okretanjem obnovljivim izvorima energije, smanjenjem ugljičnog otiska i poticanjem kružnog gospodarstva”, izjavio je predsjednik Uprave te tvrtke Ivan Leko.

Podsjetio je kako je Cromaris već 2021. značajno iskoračio prema većoj energetskoj učinkovitosti. Naime, prilikom opremanja novog skladišta i trafostanice instalirani su ekološki prihvatljiviji sustavi za hlađenje, led rasvjeta i postavljena prva manja fotonaponska centrala.

Ulagalo se i u energetski učinkovitiji vozni park, a sve to, posebno nova elektrana, značajno će smanjiti ukupnu potrošnju energije, smanjiti troškove te doprinijeti energetskoj stabilnosti i dekarbonizaciji.

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, je jedna od šest najvećih kompanija u uzgoju brancina i orade na svijetu. Očekuje se da će ove godine ostvariti prodaju veću od 13 tisuća tona ekvivalenata cijele ribe.

Uz to je nastavljen i intenzivan investicijski ciklus –  Adris će u trogodišnjem razdoblju u razvoj svojih poslova investirati više od tri milijarde kuna, od čega u zdravu hranu 230 milijuna kuna.

Nakon što je prošle godine investirano više od 100 milijuna kuna u novo uzgajalište Lavdara i izgradnju novog skladišta gotovih proizvoda te pogona za pakiranje ribe, ove su godine realizirane investicije vrijedne više od 40 milijuna kuna, navodi se u priopćenju. (Hina)