Nova studija potvrdila potencijal smanjenog rizika* Vela kao alternative cigaretama

Dr. David O’Reilly, direktor znanstvenog istraživanja u BAT-u

Novi rezultati inovativne kliničke studije među potrošačima Vela[i], BAT-ovih nikotinskih proizvoda za oralnu upotrebu, objavljeni su u Biomarkers Journalu.  U studiji je dokazano da su  potrošači koji su isključivo koristili Velo više od šest mjeseci imali značajne povoljne razlike u nekoliko biomarkera izloženosti i biomarkera potencijalne štete relevantne za bolesti povezane s pušenjem u usporedbi s odraslim osobama koje su pušile.

Rezultati su pokazali da su razine biomarkera izloženosti, temeljene na prioritetnim toksikantima kako ih je definirala WHO[ii], bile znatno niže kod potrošača Vela u usporedbi s pušačima.  Podaci su također pokazali povoljne razlike između potrošača Vela i pušača u većini biomarkera potencijalne štete, pri čemu su četiri postigla statističku značajnost, a ostali su imali slične razine u skupinama potrošača Vela, bivših pušača i onih koji nikad nisu pušili. 

Studija daje važne nove podatke i uvide u stvarni utjecaj na zdravlje potrošača Vela u usporedbi s pušačima, bivšim pušačima i onima koji nikada nisu pušili.  Jedan set uzoraka krvi, urina i drugih kliničkih mjerenja testiran je na određene otrovne tvari i niz biomarkera za koje se smatra da su povezani s razvojem bolesti poput raka i kardiovaskularnih bolesti.

Dr David O’Reilly, direktor znanstvenog istraživanja u BAT-u istaknuo je: „Ovi su rezultati vrlo važni za Velo i kategoriju modernih oralnih nikotinskih proizvoda. Nadovezuju se na opsežne znanstvene dokaze, uključujući epidemiološke podatke, koji već postoje za oralni duhan i pridodaju težini dokaza koji podupiru naše uvjerenje da je Velo proizvod smanjenog rizika*† za pušače koji potpuno prestanu konzumirati cigarete u usporedbi s nastavkom pušenja.  Već smo generirali podatke koji pokazuju da Velo ima profil toksičnosti bolji od snusa i usporediv s nikotinskom nadomjesnom terapijom (nikotinski flasteri)[iii]. Ovi rezultati daju dodatne dokaze koji potvrđuju važan doprinos koji Velo može dati smanjenju štete od pušenja. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ove studije. To je još jedan važan korak naprijed na našem putu prema izgradnji Boljeg sutra.”

Na temelju izmjerenih biomarkera, u usporedbi s pušačima, Velo potrošači koji su koristili isključivo proizvod pokazali su:

  • Značajno niže razine u biomarkerima izloženosti prioritetnim duhanskim toksikantima
  • Značajne povoljne razlike u biomarkeru potencijalne štete relevantne za rizik od raka pluća
  • Značajne povoljne razlike u nizu biomarkera potencijalne štete relevantne za kardiovaskularne bolesti
  • Značajne povoljne razlike u biomarkeru potencijalne štete relevantne za opću upalu

Za biomarkere koji nisu pokazali značajnu razliku između potrošača Vela i pušača, slične razine primijećene su između Velo i skupina bivših pušača i onih koji nikada nisu pušili.

O studiji

Studija je uključivala sudionike koji su koristili isključivo Velo više od šest mjeseci, kao i sadašnje pušače, bivše pušače i one koji nikada nisu pušili.  Za Velo potrošače i trenutačne pušače cigareta, obrasci korištenja i ukupna potrošnja nisu bili kontrolirani prema protokolu studije jer je cilj bio procijeniti utjecaj među ljudima koji koriste proizvode na svoj ‘uobičajen’ način, a ne na kontrolirani način. Uključene su i proučavane četiri različite skupine. 

One su se sastojale od:

  1. Sadašnji pušači koji su pušili najmanje godinu dana prije probira
  2. Isključivo Velo potrošači najmanje šest mjeseci
  3. Bivši pušači koji su prestali pušiti prije najmanje šest mjeseci
  4. Oni koji nisu nikada pušili

Sudionici su bili u Danskoj i Švedskoj, u dobi između 19 i 55 godina i dobrog općeg zdravlja. 

Za razliku od longitudinalnih studija u kojima su sudionici posjećivali više klinika tijekom duljeg vremenskog razdoblja, sudionici u ovoj studiji obavili su samo jedan posjet klinici gdje su prikupljeni uzorci krvi, urina i daha te su obavljena druga klinička mjerenja.  Ti su uzorci i mjerenja zatim testirani na biomarkere izloženosti (odabranim toksikantima) i biomarkere potencijalne štete.  Uspoređene su i analizirane razlike u razinama biomarkera između skupina.

Osim toga, kako bi se osigurala usklađenost s prijavljenom upotrebom proizvoda, skupine Velo i bivših pušača testirane su na biomarker CEVal, kako bi se pokazalo jesu li pušili cigarete tijekom prethodnih šest mjeseci.


[i] Studija je provedena korištenjem Lyfta, koji je od tada preimenovan u Velo.

[ii] Studijska grupa WHO-a za regulaciju duhana. Izvješće o znanstvenim osnovama regulacije duhanskih proizvoda: Peto izvješće studijske skupine WHO. 2015

[iii] David Azzopardi, Chuan Liu & James Murphy (2021) Chemical characterization of tobacco-free “modern” oral nicotine pouches and their position on the toxicant and risk continuums, Drug and Chemical Toxicology, DOI: 10.1080/01480545.2021.1925691

* Na temelju težine dokaza i pretpostavke potpunog prestanka pušenja cigareta. Ovi proizvodi nisu bez rizika i izazivaju ovisnost.

† BAT: “Naši proizvodi koji se prodaju u SAD-u, uključujući Vuse, Velo, Grizzly, Kodiak i Camel Snus, podliježu regulativi Uprave za hranu i lijekove (FDA) i za njih se neće podnositi zahtjevi za smanjenje rizika bez odobrenja agencije”.

Ova objava za medije nije dio promotivnog materijala za bilo koji proizvod, posebno u SAD-u gdje tvrdnje određene vrste podliježu odobrenju FDA. Ovo ažuriranje odnosi se na nove znanstvene podatke i nije usmjereno na određeno tržište. Namjera mu je pružiti dodatne znanstvene dokaze koji podupiru naše proizvode.