Online kupci će ove godine biti oprezniji te će koristiti platforme za usporedbu cijena

Na jučer održanom webinaru Online kupci u 2022. i očekivanja od 2023.,  Igor Martinović (Jeftinije.hr) i Kristijan Gregorić (Valicon) rasvijetlili su e-commerce trendove koji su dominirali 2022. godinom te se dotakli budućnosti, izazova i trendova koji nas očekuju u 2023.

Predstavljeni su rezultati E-commerce Report 2022 istraživanja koje je provedeno u listopadu 2022., u sklopu regionalnog natjecanja za web trgovine – Web Retailer Award. U istraživanju su se promatrale izvršene online kupnje, a sudjelovalo je 2019 ispitanika.

U prvom dijelu webinara, Kristijan Gregorić je predstavio aktualni profil prosječnog online kupca. Istraživanje E-commerce Report 2022 jasno pokazuje da je trend online kupnji u Hrvatskoj u porastu, što je moguće pripisati rastu učestalosti online kupnji te sve veće ponude proizvoda. Čak 87% ispitanika redovito kupuje u web trgovinama, a najčešće naručuju odjeću, obuću i modne dodatke.

Hrvati su tijekom 2022. najčešće kupovali u kategorijama odjeća i obuća, elektronika, ljepota i zdravlje te dom i vrt. Ove je godine kategorija mode zauzela prvo mjesto po broju kupnju. U vrijednosnom smislu vodeću poziciju drže kategorije dom i vrt te elektronika. Gregorić je napomenuo kako se u 2022. primijetio trend rasta u kategoriji supermarketa (hrana i piće). Kategorija i dalje ima mali udio, ali je prošle godine ostvarila značajan rast za koji se očekuje da će dugoročno biti i još aktivniji.

Ove je godine prosječan iznos online kupnje iznosio 83€ (628 kn). Istraživanje je pokazalo da je najviši iznos bio u segmentu dom i vrt, i to 155€ (1.171 kn), u segmentu elektronike 135€ (1.024 kn) dok je u segmentu mode prosječan iznos po kupnji bio 63€ (485 kn).

Najpopularniji način plaćanja je plaćanje bilo kojom vrstom platnih kartica, kojima plaća 54 % ispitanika dok njih 36 % radije odabire plaćanje pouzećem. Mobitel je dominantan uređaj kojeg potrošači koriste za online kupnju – i to čak njih 56 % dok ga visokih 71 % ispitanika koristi pri informiranju uoči kupovine. Prema Gregorićevim riječima, u 2023. u e-commercu nas očekuje viša frekvencija kupnji, ali i razdoblje racionalizacije potrošnje. Kupovat ćemo jeftinije, češće na sniženjima i tražiti povoljnije ponude za planirane kupnje.

U drugom dijelu webinara, Igor Martinović (Jeftinije.hr) je sažeo svoja zapažanja o ponašanju online kupaca i predviđanja za 2023. godinu. Prema njegovim riječima, potrošači više neće impulzivno donositi odluke već će se posvetiti informiranoj i promišljenoj kupnji – između ostalog, i uz pomoć platformi za usporedbu cijena u web trgovinama.

Martinović je predstavio najaktivniju dobnu skupinu kada je riječ o online kupovini te napomenuo kako su na e-commerce vlak uskočili i starije generacije naših roditelja, djedova i baka što je prije svega nekoliko godina bilo prilično nezamislivo. Jedro e-commercea je generacija X snažne kupovne moći, dok pritisak milenijalaca i Z generacije (internet natives) raste. Opisao ih je kao iznimno zahtjevne korisnike, koji žele neometano korisničko iskustvo, kupuju putem mobitela, nelojalni su i vrlo impulzivni, ali istovremeni i sposobni za racionalno odlučivanje.

U svojoj prezentaciji, Igor se dotakao i činjenice da različiti vanjski faktori bitno utječu na oblikovanje ponašanja online kupaca te prije svega na potražnju. Potkrijepio je to podacima Jeftinije.hr i Heureka grupe koji pokazuju kako su događaji poput početka rata u Ukrajini ili drastičnog poskupljenja goriva utjecali na potražnju online potrošača. Tako su u veljači najtraženiji proizvodi bili powebankovi, vreće za spavanje i generatori dok su u ožujku i travnju (nakon prvog velikog poskupljenja goriva) najtraženiji bili električni bicikli i el. romobili.

Izazove i nove prilike za web trgovce Martinović vidi u implementaciji novih, snažnih trendova poput održivosti, novih načina dostave, veće važnosti lokalnih trgovina, omni-channel prodaje te mobile i social e-commercea. Ipak, kao i njegov sugovornik, smatra da će najvažniji čimbenik u online kupnji u 2023. biti povećanje racionalizacije kupnji.