Promet u europskoj maloprodaji naglo pao u prosincu

Promet u europskoj maloprodaji snažno je pao u prosincu, odražavajući pritisak inflacije i troškova života na kućne budžete, pokazalo je izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođeni promet u maloprodaji EU-a smanjio se u prosincu za 2,6 posto, a u eurozoni za 2,7 posto u odnosu na studeni, najsnažnije od travnja 2021. godine, izračunali su statističari.

U studenome je porastao na oba područja za 1,2 posto, pokazuju revidirani podaci statističkog ureda. Najveći pad prometa zabilježen je u trgovinama na malo prehrambenim proizvodima, pićem i duhanom, za 2,9 posto i u EU i eurozoni. Slijedi pad prometa u maloprodaji široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 2,8 posto u EU te 2,6 posto u eurozoni.

Porastao je samo promet na benzinskim postajama, za 2,3 posto na oba područja, izračunao je Eurostat.

Nagli pad u Nizozemskoj

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najviše je u prosincu na mjesečnoj razini pao promet u maloprodaji u Nizozemskoj, za 6,3 posto. Slijede Njemačka i Luksemburg s padom prometa za 5,3 odnosno 3,8 posto.

U Hrvatskoj, promet u maloprodaji smanjen je u prosincu četvrti mjesec zaredom, i to za 0,5 posto, upola blaže nego u studenome. Sličan pad prometa na mjesečnoj razini bilježio je i Cipar, za 0,2 posto. Najveći rast bilježila je Slovačka, za 2,3 posto. Slijede Austrija i Rumunjska s rastom prometa u maloprodaji od 1,6 odnosno 1,3 posto u odnosu na studeni.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

Smanjena kupovina hrane

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji EU-a smanjio se u prosincu za 2,5 posto, a u eurozoni 2,8 posto, najsnažnije od početka 2021., pokazuju procjene statističkog ureda. U studenome pao je za 2,1 posto u EU i za 2,5 posto u eurozoni, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

Najviše je na oba područja u prosincu na godišnjoj razini pao promet u maloprodaji prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 6,6 posto u EU i za 6,9 posto u eurozoni. U studenom bio je pao za 4,0 posto u EU i za 4,6 posto u eurozoni. Slijedi maloprodaja neprehrambenih proizvoda s padom prometa u prosincu za 0,9 posto u EU i za 0,6 posto u eurozoni.

Snažan rast prometa bilježile su samo benzinske postaje, za 7,3 posto u EU i za šest posto u eurozoni.

Hrvatska uz Mađarsku

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najviše je u prosincu na godišnjoj razini pao promet u maloprodaji u Belgiji, za 9,2 posto. Slijede Danska i Švedska s padom prometa za 8,4 odnosno 7,1 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u prosincu smanjen za 5,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, najsnažnije od rujna 2020., pokazuju tablice Eurostata.

Sličan pad prometa bilježila je u prosincu Mađarska, za 5,4 posto.

Najveći rast prometa na godišnjoj razini bilježile su Malta, Rumunjska i Španjolska, za 5,7 odnosno 5,3 i 4,6 posto. (Hina)