Novi proizvodi pomogli rezultatima BAT-a u 2022.

Foto: PA Images/PIXSELL

British American Tobacco (BAT) preliminarno je izvijestio o većem prihodu i dobiti u 2022. godini zahvaljujući dobrim rezultatima novih proizvoda i povoljnom utjecaju valutnih tečajeva. BAT-ov prihod porastao je lani 7,7 posto, na 27,65 milijardi funti. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva uvećan je za 2,3 posto. Kada se isključe Rusija i Bjelorusija, porastao je 1,8 posto, na 25 milijardi funta.  

U novoj kategoriji proizvoda prihod je uvećan za 40,9 posto, na 2,89 milijardi funti. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva prilagođeni prihod uvećan je za 37 posto, pokazuje izvješće vlasnika Tvornice duhana Rovinj. 

Operativna dobit porasla je 2,8 posto, na 10,5 milijardi funti. Prilagođena operativna dobit uvećana je 4,3 posto.

“Naše poslovanje s novom kategorijom proizvoda snažno je povećalo obujam prodaje prihod i tržišni udio i postalo značajan faktor u financijskim rezultatima”, istaknuo je u priopćenju izvršni direktor Jack Bowles.

“Uvjereni smo da ćemo uz podršku snažnog zamaha u našoj kategoriji novih proizvoda do 2025. ostvariti ciljanu razinu prihoda od pet milijardi funta i sada očekujemo profitabilnost u novoj kategoriji u 2024., godinu dana prije no što smo planirali”, dodao je Bowles.

Kompanija u ovoj godini očekuje pad obujma prodaje u globalnoj duhanskoj industriji za nekih dva posto. BAT-ov prihod trebao bi porasti tri do pet posto, kada se isključe promjene valutnih tečajeva, procjenjuju, dodajući da će na rezultat utjecati prodaja poslovanja u Rusiji i Bjelorusiji. (Hina/Reuters)