Infobip uoči MWC konferencije u Barceloni najavio otvaranje regionalno zaključanog EU data centra

Aurora Volarević, potpredsjednica za korporativna pitanja u Infobipu

Infobip, globalno najpovezanija cloud komunikacijska platforma, svojim će korisnicima od početka travnja ove godine omogućiti korištenje regionalno zaključanog podatkovnog centra (eng. data centre) i time ih podržati u njihovom postupku usklađivanja s EU pravilima o prijenosu osobnih podataka u treće zemlje. Najavljeno je to uoči Mobile World Congressa, najvećeg svjetskog sajma mobilne industrije koji se idućeg tjedna održava u Barceloni, a na kojem će Infobip zajedno s drugim globalnim kompanijama predstaviti brojne novosti.

Naime, u srpnju 2020. godine Sud Europske unije donio je značajnu odluku pod nazivom Schrems II (u predmetu C-311/18) s dalekosežnim utjecajem na cjelokupno zakonodavstvo koje regulira prijenos osobnih podataka izvan Europske unije. Ova odluka nametnula je dodatne obveze prilikom prijenosa osobnih podataka iz EU u bilo koju zemlju za koju nije izdana tzv. odluka o primjerenosti. To uključuje i osobne podatke kojima se pristupa izvan Europske unije.

Neposredno nakon donošenja presude Schrems II, Infobip je poduzeo značajne korake kako bi svojim korisnicima omogućio pohranu i obradu podataka u podatkovnom centru u Europskoj uniji, ali i osigurao pružanje sveobuhvatne korisničke podrške s područja EU i drugih primjerenih zemalja.

Drugim riječima, otvaranjem regionalno zaključanog EU data centra osigurano je da pristup podacima na Infobipovoj platformi, a koje Infobip obrađuje u ime svojih korisnika dok koriste Infobipove proizvode i usluge, bude tehnički moguć samo iz ranije navedenih zemalja.

Infobipova potpredsjednica za korporativne poslove Aurora Volarević izjavila je: “U Infobipu kontinuirano podržavamo svoje korisnike u usklađivanju s primjenjivim zakonima o zaštiti osobnih podataka. Svjesni smo globalno rastućeg trenda lokalizacije podataka i izazova koje naši korisnici imaju po pitanju ograničenja prijenosa osobnih podataka. Pri kreiranju proizvoda i usluga, slušamo potrebe i očekivanja naših korisnika, stoga je omogućavanje lokalizacije podataka sastavni dio naše poslovne strategije.“

„Regionalni zaključani data centar predstavlja značajno ulaganje za Infobip. Može mu se pristupiti isključivo s teritorija Europske unije te našim korisnicima može pružiti korisničku podršku isključivo iz EU. Ovo je samo jedna u nizu mjera i postupaka zaštite i dokaz naše predanosti lokaliziranoj pohrani podataka po izboru korisnika“, istaknula je Volarević.

Korisnici koji žele koristiti usluge spomenutog regionalno zaključanog podatkovnog centra moći će to zatražiti putem online obrasca dostupnog na Infobipovoj stranici ili preko prodajnog zastupnika.