Otvoren 7. natječaj ‘Pokreni nešto svoje’: Za najbolje ideje hrvatskih poduzetnika osigurano 50.000 eura

ACT Grupa u partnerstvu s tvrtkom Philip Morris Zagreb pozvala je danas hrvatske impact poduzetnike da prijave projekte kojima pozitivno utječu na društvo na natječaj za program „Pokreni nešto svoje“ u sklopu kojeg će 10 najboljih osvojiti bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 50.000 eura te šestomjesečnu mentorsku podrška za razvoj poslovanja.

Ove godine potporu će dobiti čak deset poduzetnika umjesto prijašnjih šest. Poduzetnicima će biti podijeljeno ukupno 50 tisuća eura, odnosno, pet najboljih bit će sufinancirano sa sedam tisuća eura, a drugih pet će dobiti potporu od tri tisuće eura.

Impact poduzetnici motivirani su stvaranjem pozitivnih promjena u svojim zajednicama i svijetu pri čemu prioritet stavljaju na društveni i ekološki utjecaj svojeg poslovanja. U Philip Morris Zagreb smo prepoznali kako takav pristup poslovanju zaslužuje podršku i vidljivost te smo u proteklih šest godina, zahvaljujući uloženih 655 tisuća eura, podržali program u kojem je čak 38 tvrtki na tržište donijelo kreativna i održiva poslovna rješenja s dodanom društvenom vrijednosti. Činjenica da program svake godine prima sve više prijava, a prošle godine ih je bilo više od 400, svjedoči o potrebi za jačanjem impact investiranja u Hrvatskoj, odnosno ulaganja u tvrtke čije poslovanje ima pozitivan utjecaj na naše društvo i okoliš te može pomoći u stvaranju održivije i pravednije budućnosti“, izjavila je Dijana Najjar Raškaj iz tvrtke Philip Morris Zagreb.

Osim važnosti bespovratnih sredstava za razvoj proizvoda i ulaganja u opremu i infrastrukturu, korisnici programa posebno su istaknuli važnost mentorske podrške koja im je pomogla u tržišnom pozicioniranju i razvoju tvrtke, jačanju brenda i reputacije, održivog poslovanja i ostvarenju boljeg financijskog rezultata. Posebno su istaknuti benefiti kvalitetnog umrežavanjas alumni zajednicom, kao i potencijalnim budućim korporativnim partnerima.

Program „Pokreni nešto svoje“ jedinstven je u Hrvatskoj i po tome što od začetka mjeri društveni povrat ulaganja, odnosno mjeri novčanu vrijednost koju su korisnici programa stvorili u odnosu na uložena sredstva, a u 2022. oboren je vlastiti rekord.

Ana Brigović, ACT Grupa i Dijana Najjar Raškaj, PMI Zagreb

„Društveni povrat programa je u proteklim godinama u prosjeku za svaku uloženu kunu iznosio oko 2.3 kune vrijednosti koja je vraćena društvu. Iznos iz godine u godinu raste, tako smo prošle godine stvorili 2.9 kuna društvenog dobra na svaku kunu koju je tvrtka Philip Morris Zagreb uložila u program. Zadovoljni smo što uspijevamo sustavno podržavati poduzetnike koji mijenjaju svijet, a još zadovoljniji smo što kolektivni pozitivni utjecaj ovog programa konstantno raste. I ove godine očekujemo veliki broj kvalitetnih prijava i već sada se veselimo upoznati deset najboljih inovatora koji se ističu svojim društvenim utjecajem, održivošću i potencijalom svojeg poslovanja“, rekla je Ana Brigović iz ACT Grupe.

„Pokreni nešto svoje“ je program koji je fokusiran na jačanje poduzeća koja su u ranoj fazi poslovanja, i spremni su za rast, kao i na već etablirana poduzeća koja razvijaju nove usluge, procese, poslovne modele ili dodatne djelatnosti. Na natječaj su stoga pozvana već postojeća poduzeća,

poduzeća u nastajanju, start-up tvrtke te poduzetnici početnici s idejama koje će mijenjati društvo ili okoliš na bolje.

Organizatori i ove godine očekuju velik odaziv na natječaj, a najvažniji kriteriji odabira korisnika bit će, kao i proteklih godina, društvena i ekološka održivost projekta, kao i održivost poslovanja.

Natječaj je otvoren od 27. veljače do 20. ožujka 2023. putem mrežne stranice pokreninestosvoje.hr.

Više informacija o tvrtkama korisnicima programa iz proteklih godina možete pronaći ovdje.