Veliki uspjeh Vina Belje – tri zlatne medalje na prestižnom svjetskom natjecanju

Vina Belje, najveći hrvatski proizvođač grožđa s jednom od najmodernijih vinarija u regiji, osvojila su stručni žiri prvog ovogodišnjeg velikog svjetskog ocjenjivanja vina Mundus Vini – Spring tasting i osvojila tri zlatne medalje koje imaju poseban značaj jer su nagrađena tri iznimna vina s potpuno različitim pristupom u proizvodnji i plasmanu. To su Goldberg graševina berbe 2021., Vina Belje premium cabernet sauvignon-merlot berbe 2020. i Vina Belje premium frankovka iz 2009. godine.

Goldberg graševina berbe 2021. predstavlja vrhunac kvalitete graševine iz hrvatskih vinograda, a posebno iz Baranje, jednog od najvažnijih domaćih vinogorja. Ovo vino je dio ultra premium linije bijelih i crnih vina kreiranih od najkvalitetnijeg ručno branog grožđa zlatne selekcije, s posebnog geografskog položaja i dozrelog u autohtonim hrastovim bačvama. Goldberg vina su vina limitirane serije koja su dostupna samo

u posebno odabranim ugostiteljskim objektima.

Impresivna Goldberg linija u kojoj su svoje mjesto pronašli pomno odabrani grozdovi sadrži najplemenitija i najluksuznija beljska vina kasnih i izbornih berbi koja se proizvode u suhom ili polusuhom stilu. Velika gustoća i koncentracija suhe tvari, ugodne kiseline te intrigantna kombinacija primarnih, sekundarnih i tercijarnih aroma i okusa, čine Goldberg iznimno podesnim za visoku gastronomiju. Ovo su prava vina za sve koji istinski uživaju u profinjenim jelima kroz više sljedova, neuobičajenim kombinacijama okusa i tekstura, a posebno će oplemeniti ekstravagantan izbor jela na jelovniku ekskluzivnih restorana.

Zlatom okrunjena premium kupaža cabernet sauvignon-merlot iz berbe 2020. specifična je po širokoj dostupnosti na tržištu i svojim vjernim ljubiteljima pa je apsolutni lider među crnim kupažama visoke kvalitete. Cabernet sauvignon i merlot čine klasičnu bordošku kombinaciju u kojoj cabernet osigurava tanine, kiseline, svježinu i teksturu, dok merlot pridonosi sočnošću, slasnošću te aromama čokolade i crnog ljetnog voća. Beljska kupaža sa 70% caberneta i 30% merlota, uspješno reflektira taj godinama nedirnuti recept uz naglašenu voćnost i sočnost. U gastronomskog pogledu ovo kompleksno vino traži jela višeslojnih okusa poput pašticade, beef bourguignona ili beef Wellington.

Nagrađena premium frankovka berbe 2009. nakon četrnaest godina pažljivog odležavanja pokazuje svu snagu i moć ove sorte  koja u Baranji daje izvrsna vina. Zlatna medalja s ocjenjivanja Mundus Vini nova je potvrda posebne vrijednosti baranjskog vinogorja za uzgoj frankovke koja ulazi u sam svjetski vrh prestižnih crnih vina za odabrane prilike.