EU odobrio Googleovo preuzimanje Photomatha

Europska komisija odobrila je Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da “neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)”.

Bruxelles je “na temelju istrage tržišta utvrdio da transakcija neće u značajnoj mjeri ograničiti natjecanje na tržištu alata za pomoć pri izradi domaćih zadaća i učenju koji uključuju matematiku kao predmet (…) ni na tržištu općih usluge pretraživanja”.

Googleovo preuzimanje Photomatha, “čije je sjedište u SAD-u”, odobreno je bez ikakvih uvjeta, stoji u priopćenju EK.

Komisija je istragom utvrdila da je objedinjeni udio Googlea i Phtomatha na tržištu softverskih alata za pomoć pri izradi zadaća i učenja matematike ograničen i da postoje brojni alternativni tržišni igrači.

Utvrdili su i da integracija Photomatha u Googleovu opću uslugu pretraživanja neće ojačati tržišnu poziciju tehnološkog diva budući da  matematički upiti na tražilicama čine mali udio upita, a Photomathove tehničke mogućnosti “nisu ni jedinstvene ni rijetke”.

Njihova analiza pokazala je i da pristup Googleovoj tražilici nije od velike važnosti za privlačenje novih korisnika matematičkih alata. “Konkurencija stječe nove korisnike i drugim kanalima, poput preporuka prijatelja i učitelja, društvenih medija i promotivnih kampanja.”

Bruxelles je zaključio i da konkurentski alati za matematičke zadatke ne dolaze do novih korisnika samo preko Googleove trgovine aplikacija već i drugim kanalima.

Google je Europskoj komisiji kupnju Photomatha prijavio krajem veljače, napomenuvši da je transakciju dogovorio u svibnju prošle godine.

Photomath je osnovan 2014. godine u Hrvatskoj, a kreirao je aplikaciju koja koristi računalni vid i umjetnu inteligenciju za prepoznavanje, trenutno rješavanje i objašnjavanje matematičkih zadataka. Imaju urede u Zagrebu i u američkom San Mateu.

Prema podacima na internetskoj stranici, aplikacija Photomath preuzeta je više od 300 milijuna puta, dostupna je u više od 200 zemalja, na više od 30 jezika. Photomathovi su ulagači američke investicijske tvrtke Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic. (Hina)